S1 recenzija

U ovom talijanskom restoranu u centru pojeli smo fantastičnu pizzu, no s tjesteninom je bilo problema

Isprobali smo nekoliko predjela i glavnih jela pa sabrali dojmove

Carbonara (16 €)

Zagrebu nedostaje (boljih) restorana talijanske kuhinje. Ramen, gyoze i poke bowls možemo naručiti na svakom koraku, no kad se zaželite dobrog tanjura tjestenine, morat ćete dobro razmisliti o tome gdje se uputiti. Upravo u potrazi za finom pizzom i svježom tjesteninom, uputili smo se u Al Dente. O njemu smo pisali odmah po otvaranju, u ljeto 2021. i ono što smo tad ondje probali bilo je vrlo dobro. Osim toga, svaki put kad je restoran sudjelovao na Pizza Festivalu, upravo smo njihove pizze uvijek stavljali na prvo mjesto preporuka. Od ručka smo, dakle, imali relativno visoka očekivanja, a ona će, pokazat će se do kraja posjeta, biti samo djelomično ispunjena.

Juha od rajčice (7 €)

Stol smo na terasi smo usred radnog dana bez problema dobili i bez rezervacije. Nije nam se svidjelo, posebice u odnosu na cijene, što smo dobili jelovnike čije stranice redom ispadaju pa stoga nisu najpraktičnije za listanje. S druge strane, bilo nam je simpatično što se pored svakog jela nalazi sugestija sorte vina koje se s njime najbolje sljubljuje. Ponuda jela je, u kontekstu talijanske kuhinje, klasična. Za predjela se nude juhe, juneći carpaccio, burrata i plate narezaka, za glavna jela niz tjestenina, teleći rižoto, pokoji steak, salate te, naravno, pizze. S obzirom na to da smo u restoran stigli prilično gladni, za predjelo smo naručili juhu od rajčice i pizzu (da, dobro ste pročitali).

Pizza Pomodoro (16 €)

Juha od rajčice (7 €) servira se efektno, iz vrča izravno u tanjur s krutonima i mikro-zelenjem. Bila je krasne kremaste teksture, lijepe tamnije narančaste boje i finog, bogatog okusa – ni preslatkog, ni prekiselog. Što se pizze tiče, dugo smo razmišljali koju uzeti jer sve zvuče primamljivo, ali, s obzirom na to da smo je jeli kao predjelo, odlučili smo se za laganiju varijantu s povrćem. I jako nam je drago da jesmo. Pizza pomodoro (punjeni rub s kremom od ricotte s limunom i mentom, mozzarella di bufala, žuta Datterino rajčica, rajčica, sir Pecorino Romano, bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, 16 €) pokazala se najboljim jelom toga dana.

Naprosto joj nismo mogli pronaći zamjerku; uživali smo u svemu od odličnog, prozračnog tijesta, preko ultimativno hedonističkih punjenih rubova do svježih rajčica i kombinacije sireva. Još nikad nismo probali Al Dente pizzu koja nije bila odlična, a razlog je jednostavan – ondje od prvog dana radi isti pizza majstor, koji izlazi i na spomenute festivale. Nismo sigurni što je rjeđe danas, to što netko u istom restoranu ostaje raditi godinama ili to da im je kvaliteta toliko bitna da glavni pizza majstor izlazi čak i na festivale. Pohvalno, u svakom slučaju.

Fettuccine s jadranskim kozicama (21 €)

Voljeli bismo da smo s hvalospjevima u revijalnom tonu mogli nastaviti do kraja. No, kod oba tanjura tjestenine smo naišli na probleme. Probali smo fettuccine s jadranskim kozicama (domaće fettuccine, jadranske kozice, umak od rajčica i pesto od bosiljka, 21 €) i carbonaru (domaći špageti, Guanciale, žumanjak, sir Pecorino Romano, crni papar, sir Grana Padano, 16 €). Obje porcije su veličine toplog predjela, a ne glavnog jela, ali to nije njihov najveći problem. Kod fettucina je glavni problem bio vidljivi višak umaka u odnosu na tjesteninu, kao i to što mu je nedostajalo okusa koji nije tek okus paradajza. Kod carbonare se dogodio još veći propust. Umjesto da umak bude svilenkast i kremast, došlo je do koagulacije jaja pa je na dijelovima bio grudaste teksture. Početnička greška koja se u restoranima nipošto ne bi smjela događati. Problem s radnom snagom, posebice tijekom ljetne sezone, nažalost, sve češće i konkretnije osjetimo. Cijenimo što je tjestenina domaća, ali cijene su previsoke da bi se išta osim savršeno propisno pripremljenih umaka trebalo tolerirati.

Carbonara (16 €)

Pizzu vam u svakom slučaju ovdje uvijek možemo iskreno preporučiti, dok ćemo bolju tjesteninu, nadamo se, probati neki idući put. No, za kraj nam ostaje još nešto pohvaliti; Al Dente ima preglednu i funkcionalnu web stranicu, a redovito ažuriraju i profile na društvenim mrežama. Vrijedi napomenuti i da je restoran otvoren i nedjeljom.

Info card

Ime: Al Dente
Adresa: Bogovićeva 5
Kontakt telefon/društvene mreže: 0992222155/Instagram/web stranica
Raspon cijena: od 7 do 22 eura za predjela, od 13 do 42 eura za glavna jela
Radno vrijeme: svaki dan od 11 do 23