S1 recenzija

Ovaj azijski restoran u centru grada uvijek je dobra opcija za brzi ručak

Torikaya je restoran prepoznatljiv po ramenu, ali imaju još neka dosta dobra jela

FOTO: Aleksandar Selak

I ovog tjedna nastavljamo s recenziranjem zagrebačkih restorana. Nakon jednog sastanka u centru grada, prilično gladni, htjeli smo otići na brzi ručak. Nismo bili raspoloženi za sljedove, a stol ranije nismo nigdje rezervirali, pa je nakon kraćeg razmišljanja odluka pala na Torikayu. O ovom ramen baru i restoranu azijske fusion kuhinje, iza kojeg stoji dobro uigrani dvojac, chef Vid Nikolić i poduzetnik Davor Bienenfeld, pisali smo odmah po otvaranju, sredinom i 2022. Od tada smo ga posjećivali relativno često i, moramo priznati, uglavnom bili zadovoljni. Prilikom ovog konkretnog odlaska bilo je manjih problema, ali ne tolikih da se u Torikayju ne bismo poželjeli vratiti. No, krenimo redom.

Gyoze Chicken (9 €)

Meni je više-manje stalan, uz manje nadopune, a odmah na početku moramo pohvaliti i to što, za razliku od mnogih drugih restorana, imaju funkcionalnu i preglednu web stranicu, a redovito ažuriraju i profile na društvenim mrežama. Za predjelo smo odabrali podijeliti gyoze s piletinom (9 €); znali smo da su porcije glavnih jela zbilja velike i da za više od jednog predjela nećemo moći pojesti. Kaarage piletina, spicy tuna i ostale varijacije gyoza ipak će pričekat neku iduću priliku.

Za glavna smo jela odlučili naručiti po jedan ramen, njihovo signature jelo i po jedno iz sekcije rezanaca. Po Tantanmenu su najpoznatiji (svinjski temeljac, goma tare, shiitake, pšenični rezanci, svinjska potrbušina, mljevena vratina, pak choi, marinirani bambus, ramen, jaje, mladi luk, ulje češnjaka, nori alga, enoki gljive, 15 €) pa smo odabrali njega, a za drugo glavno uzeli smo Tofu Dan Dan (žuti rezanci, dandan umak, prženi tofu, baby špinat, shiitake, kikiriki, mladi luk, čili ulje. Inače, imaju još neke fore opcije ramena, poput onog s piletinom, kozicama u tempuri i vege ramena koji to zapravo nije (riječ je curry juhi).

Tantanmen ramen (15 €)

Usluga je u Torikayi uvijek na visokoj razini, a osoblje nasmiješeno i ljubazno. No, unatoč svemu tome, moramo spomenuti i očiti propust. Gyoze su nam, iako smo jasno rekli da ćemo ih podijeliti kao predjelo, bez objašnjenja za stol stigle isto kad i glavna jela, zbog čega su nam se ona hladila. Na same gyoze, s druge strane, nismo imali primjedbe. Pohvaljujemo to što su ručno rađene (razvidno po tome što nisu identičnog oblika), propisno pripremljene i generalno ukusne. Što se Tantanmen ramena tiče, pamtimo i bolje. Bio je korektan, ali nedostajalo mu je “tijela” i one prepoznatljive kompleksnosti okusa temeljca. Kad smo ga doradili s malo ljute mješavine začina koju smo dobili za stolom i s malo soja sosa, okus je bio bolji, ali to ipak ne bi trebala biti poanta.

Tofu Dan Dan (12,5 €)

Tofu Dan Dan je, pak, bio upravo fenomenalan. Ako još nikad niste probali taj kremasti spektakl od umaka – ne možemo vam ga dovoljno preporučiti. Comfort jelo koje popravlja svaki dan (ili barem njegov dio). Porcije su, već smo ranije naveli, velike, pa ako niste iznimno gladni, slobodno zaobiđite predjela i deserte; za oko nam je zapao baskijski cheesecake koji bismo rado kušali da smo imali kapaciteta, ali za koji nismo posve sigurni što radi na karti asian fusion restorana. Na kraju, i ovaj put Torikayju napuštamo (relativno) zadovoljni; dva od tri jela bila su izvrsna, a jedno je bilo korektno. Unatoč manjim problemima, ovo mjesto i dalje nudi dobru vrijednost za novac.

Info card

Ime: Torikaya
Adresa: Petrinjska 2
Kontakt telefon/društvene mreže: 0993690145/Instagram/web stranica
Raspon cijena: od 12,50 do 16,50 eura za glavna jela
Radno vrijeme: svaki dan, osim nedjelje, od 12 do 23 sata