Za ovaj prefini tart s malinama i bijelom čokoladom ne morate ni upaliti pećnicu
Dala nam ga je Matejka Buča (@likechocolate)
![](https://images.telegram.hr/393tGRlx_BQmgmAktaLJNuih8Bj0GTlRBuG_MVNhSRk/preset:s1single1/aHR0cHM6Ly93d3cudGVsZWdyYW0uaHIvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjQvMDYvbmVwZWNlbmktdGFydC1zLW1hbGluYW1hLWktYmlqZWxvbS1jb2tvbGFkb20tMjEuanBn.jpg)
Ljeti ne volim provoditi pretjerano mnogo vremena provoditi u kuhinji, ali pripreme finih deserata se svejedno ne planiramo odreći. A među onima koji nam se najviše sviđaju su oni koji ne traže da palimo pećnicu. Jedan takav je i ovaj tart napravljen s malinama i bijelom čokoladom koji je osmislila food blogerica Matejka Buća s bloga i istoimenog Instagram profila Like Chocolate. Cijeli recept možete pogledati u nastavku.
Nepečeni tart s malinama i bijelom čokoladom
![](https://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2024/06/tart-s-malinama2.jpg)
Sastojci
- 130 g keksa s maslacem
- 100 g badema
- 130 g omekšalog maslaca
- 300 g svježih ili zamrznutih malina
- 1 vrećica bourbon vanilin šećera
- 20 – 30 g šećera
- 20 g škrobnog brašna
- 300 g bijele čokolade
- 150 g mliječnog vrhnja za šlag
Priprema
1. Bademe kratko prepecite na suhoj tavi, samo dok ne počnu dobivati boju. Kekse sameljite u multipraktiku ili stavite u vrećicu i usitnite batom za meso dok se ne pretvore u prah. Bademe usitnite, ali ne potpuno, neka ostane pokoji komadić. Pomiješajte s keksima i maslacem. Kalup za tart obložite papirom za pečenje, ali tako da osim dna i stranice budu obložene 1,5 – 2 cm u visinu. Istresite smjesu, poravnajte ju te utisnite u kalup. Najlakši način za to je da smjesu prekrijete prozirnom folijom i dlanovima utiskujete preko folije, tako vam se neće lijepiti za prste. Podlogu dobro ohladite, sve dok se potpuno ne stisne, a za to vrijeme pripremite maline.
2. Maline stavite u tavu ili plitku posudu i pomiješajte sa šećerom pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i ne pretvore se u pire, 10-ak minuta ili kraće ako su svježe. Nekoliko žlica tog pirea pomiješajte sa škrobnim brašnom pa vratite natrag u posudu miješajući na laganoj vatri dok ne dobijete gustoću pekmeza i maline ne postanu sjajne. Hladite dok se premaz ne počne stiskati. Ako bude potpuno čvrst, teže ćete ga premazati preko podloge, a vruć će je rastopiti.
3. Čokoladu sitno nasjeckajte pa prelijte vrućim vrhnjem za šlag. Pustite da odstoji dvije minute, a zatim pjenjačom miješajte dok ne dobijete sjajni ganache bez komadića čokolade. Na podlogu od keksa stavite maline i ravnomjerno ih raširite. Prelijte ganacheom i rasporedite pa ohladite najmanje tri sata. Ukrasite listićima badema i svježim malinama.