Jedini recept za namaz koji ćete trebati ovog ljeta jest onaj od slanutka s karameliziranim lukom
Kombinacija okusa je božanstvena
Namaz od slanutka ili humus je jedna od najboljih namirnica na svijetu. Može poslužiti kao umak, namaz ili preljev. Okusi su prekrasni – obični humus je izvrstan, ali i neke druge varijante. I stvarno nema načina da ga zaobiđete: jednostavno ga je fantastično uvijek imati u hladnjaku. Ovaj jednostavan, ali elegantan namaz od slanutka spaja slatki karamelizirani luk s kremastim, slanim pireom od slanutka – savršeno predjelo za svaku priliku!
Namaz od slanutka: recept
Jednostavan, ali elegantan (i jeftin) ovaj namaz od slanutka s karameliziranim lukom, jednostavno morate probati. Osnova namaza od slanutka je slanutak s malo limunovog soka pasiran u hladnoj vodi dok se ne pretvori u glatku smjesu. Kako bi namaz imao bogati okus, smjesi se doda karamelizirani luk i svježi peršin. Karamelizirani luk daje slanutku suptilno slatki i pikantni okus, dok peršin daje dašak svježine. Kombinacija okusa je božanstvena i sigurno ćete se vraćati na ovaj recept još dugo nakon što ga isprobate.
Sastojci
- 14 g maslaca
- 1,5 dcl maslinovog ulja
- 1 veliki luk prepolovljen i narezan na tanke ploške
- sol
- prstohvat crnog papra
- 9 g zgnječenog ili mljevenog velikog češnja
- 1 g suhih listova majčine dušice
- 450 g slanutka u tegli
- 45 g tahinija
- svježi sok od limuna
- 4 dcl vruće vode ili više po potrebi
- Mljeveni crni papar za preljev (po želji)
Postupak
- Zagrijte maslac i ulje u srednje velikoj tavi na srednjoj vatri. Kad se maslac otopi, dodajte luk, 1/4 žličice soli i crni papar. Kuhajte dok luk ne dobije duboku karamel boju, oko 15 do 20 minuta, povremeno miješajući. Dodajte malo vode ili malo smanjite vatru u bilo kojem trenutku ako luk ili tava počnu tamniti. Nakon što se luk karamelizira, dodajte češnjak i majčinu dušicu i kuhajte još jednu minutu uz stalno miješanje.
- Dok se luk karamelizira, dodajte slanutak zajedno s tekućinom u srednju tavu. Pustite da lagano kuha na srednjoj vatri, a zatim ocijedite i bacite tekućinu.
- Nekoliko puta ispasirajte slanutak u multipraktiku. Dodajte tahini, limunov sok i preostalu 1/4 žličice soli i promiješajte nekoliko puta. Dodajte vodu žlicu po žlicu s uključenim procesorom i nastavite s miksanjem dok ne postignete željenu gustoću.
- Umiješajte 3/4 karameliziranog luka (možete ga miksati dok ne bude potpuno glatko ili ostaviti malo teksture), a 1/4 ostavite za preljev. Kušajte i dodatno začinite solju i paprom po želji.
- Namaz premjestite u plitku posudu i nadjenite karameliziranim lukom. Poslužite toplo te dodajte mljeveni crni papar na vrh, po želji.
Kako poslužiti namaz od slanutka?
Namaz od slanutka kao predjelo je najbolje poslužiti s raznim krekerima, kruhom ili svježim povrćem, ali također može biti izvrstan namaz za sendviče ili čak samo uz krišku tosta. Često se poslužuje s kruhom i kiselim krastavcima.