Vikend recept

Ovi mramorni muffini mogli bi postati vaš omiljeni desert. Mogu se pripremiti i bez jaja

Recept smo dobili od Sanje Mijac s bloga Domaćica

FOTO: @sanja.mijac

Za sve koji vole brze i jednostavne slastice, muffini su idealan odabir. Iako većina već ima svoj provjereni recept za ovaj mnogima omiljen desert, evo ideje za finu nadogradnju. Ako volite mramorni kolač, svidjet će vam se ovi prošarani mramorni muffini koje smo pronašli na Instagramu Sanje Mijac s bloga Domaćica. Osim klasične varijante, otkrila je i kako se priprema verzija bez jaja. Evo recepta.

Mramorni muffini

@sanja_mijac

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 180 g šećera
  • 150 ml mineralne, vode ili mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 200 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Dodatno:

  • 2 žlice kakaa + par žlica vode
  • višnje ili voće po želji

Priprema:

Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite da se grije. U kalup za muffine složite košarice. Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte mineralnu vodu (vodu ili mlijeko) te ulje, glatko brašno, prašak za pecivo i vanilin. Cijelo vrijeme miksajte da se sve lijepo spoji. Smjesu odvojite na dva dijela. Kakao u posudici pomiješajte s vodom da dobijete glatku pastu pa ga tako u obliku paste dodajte u jedan dio smjese. Dobro promiješajte. Košarice punite do 3/4, malo s jedne smjese, po želji ovdje u sredinu ubacite neko voće poput višanja pa zalijte s drugom smjesom pa gore po vrhu opet prošarajte. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 15 do 18 minuta, ovisno o jačini pećnice. Na kraju po želji pospite šećerom u prahu.

Bez jaja:

Jaja napravite tako da u posudi pomiješate dvije žlice chia sjemenki i šest žlica hladne vode. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, a zatim u to samo dodate sve ostale sastojke i dalje pratite recept. Jedina je razlika da ovdje nema pjenastog miksanja jaja. Od tekućine koristite vodu ili biljno mlijeko.