Ljekovita moć hrane: što jesti i koje je voće za jetru najbolje?

Nealkoholna masna bolest jetre najčešća je bolest jetre u kojoj prehrana ima ključnu ulogu

FOTO: Shutterstock

Bolest masne jetre stanje je uzrokovano iritacijom jetre kod kojeg tkivo jetre nakuplja abnormalne količine masti kao odgovor na ozljedu. Virusni hepatitis, određeni lijekovi ili prekomjeran unos alkohola mogu uzrokovati bolest masne jetre.

Međutim, nealkoholna masna bolest jetre ima drugačiji okidač za nakupljanje masnih naslaga u jetri u čemu ključnu ulogu ima skupina metaboličkih čimbenika rizika. Nealkoholna masna bolest jetre najčešća je kod ljudi koji imaju visok krvni tlak, visok kolesterol, otpornost na inzulin (predijabetes) ili dijabetes tipa 2.

Također je česta među ljudima koji imaju prekomjernu težinu ili pretilost, iako ju je moguće razviti čak i ako osoba ima normalan indeks tjelesne mase (ITM). U nastanku nealkoholne masne jetre prehrana može imati veliku ulogu.

S obzirom na to da je ovo stanje blisko povezano s metaboličkim zdravljem, zdravija, uravnotežena prehrana može spriječiti ili čak poništiti to stanje. U nastavku saznajte koju hranu treba jesti, a koju izbaciti kod nealkoholne masne jetre te koje je voće za jetru najbolje.

Uloga prehrane kod nealkoholne masne jetre

Prekomjerna težina ili pretilost čest su uzrok nealkoholne masne bolesti jetre. Utješan je podatak da gubitak od već 5 posto tjelesne mase može biti dovoljan za poboljšanje abnormalnih jetrenih testova i smanjenje masnoće u jetri.

S dodatnim gubitkom kilograma pozitivan učinka je još veći – gubitak 10 posto tjelesne mase smanjuje količinu upale i oštećenja jetrenih stanica, te može poništiti oštećenja tkiva jetre. No, da bi plan mršavljenja bio što učinkovitiji, trebao bi uključivati tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu koja može pomoći u kontroli krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi.

Najbolje voće za jetru

Budući da se u mnogim prehrambenim preporukama voće navodi kao najbolji izbor za međuobrok, u nastavku donosimo popis najboljeg voća za jetru.

1. Bobičasto voće

Mnoge vrste tamnog bobičasta voća – uključujući borovnice, maline i brusnice – sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja. Nekoliko studija na životinjama istraživalo je učinak bobičastog voća na jetru. Na primjer, studija iz 2023. sugerira da su polifenoli borovnice i brusnice smanjili oštećenje jetre kod štakora.

Studija iz 2019. sugerira da su borovnice smanjile fibrozu jetre kod štakora, smanjujući stopu debljanja jetre i aktivnost jetrenih enzima. Studija iz 2022. također sugerira da borovnice mogu pomoći u liječenju bolesti jetre povezanih sa starenjem i disfunkcije kod štakora. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdio učinak polifenola bobičastog voća na jetru kod ljudi.

borovnice voće za jetru
Hugo Aitken/Unsplash

2. Grožđe

Rezultati studije iz 2022. godine sugeriraju da spoj u opni i sjemenkama grožđa ublažava simptome teških problema s jetrom kod štakora, uključujući povećanje jetre, upalu i nakupljanje masnoće.

Jedenje cijelog grožđa bez sjemenki jednostavan je način dodavanja ovih spojeva u prehranu. Dodatak ekstrakta sjemenki grožđa također može pružiti vrijedne antioksidanse.

3. Grejp

Grejp sadrži dva antioksidansa – naringin i naringenin koji mogu smanjiti upalu jetre. Studija iz 2019. godine pokazala je da naringin može pružiti zaštitu od steatoze jetre izazvane alkoholom smanjenjem oksidativnog stresa.

Budući da mnogi lijekovi mogu stupiti u interakciju s grejpom, prije dodavanja grejpa ili soka od grejpa u prehranu svakako se treba posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Liječenje nealkoholne masne jetre

Ovo su najvažniji koraci u prevenciji i liječenju nealkoholne masne jetre:

1. Uvođenje zdrave i uravnotežene prehrane

Među mnogim planovima zdrave prehrane koji pomažu kod ovog stanja posebni se izdvajaju Mediteranska i DASH dijeta. Studija Sveučilišta Harvard je pokazala da Zelena mediteranska dijeta može upola smanjiti rizik od nealkoholne masne bolesti jetre.

O čemu je riječ? Zelena mediteranska prehrana inačica je standardne mediteranske prehrane koja se bazira na pojačanom unosu hrane biljnog podrijetla i smanjenom unosu mesa i namirnica životinjskog porijekla. Zelena mediteranska prehrana uključuje voće, povrće i drugu hranu biljnog podrijetla, a dnevni plan prehrane uključeni su zdravi dodaci poput zelenog čaja.

Tijekom spomenutog 18-mjesečnog kliničkog ispitivanja, istraživači su pratili 294 odrasle osobe s abdominalnom pretilošću. Sudionici su podijeljeni u tri skupine, a svaka je provodila određeni režim prehrane: standardno nutricionističko savjetovanje, mediteranska prehrana i zelena mediteranska prehrana.

Sve tri skupine izgubile su masnoću u jetri, ali oni u skupini zelene mediteranske prehrane imali su najbolje rezultate. Sudionici na zelenoj mediteranskoj prehrani u prosjeku su smanjili masnoću jetre za 39 posto u usporedbi s smanjenjem od 20% kod onih koji su provodili tradicionalnu mediteransku prehranu i 12 posto kod onih koji su mršavjeli uz standardno savjetovanje o prehrani.

mediteranska dijeta masna jetra
2. Izbjegavanje brze hrane
Shutterstock

Brza hrana ima visok udio zasićenih masti, trans masnih kiselina, dodanog šećera i drugih sastojaka koji utječu na zdravlje metabolizma. Jedna je studija potvrdila vezu vezu između redovite konzumacije brze hrane, što znači da je brza hrana činila najmanje 20 posto ukupnih dnevnih kalorija s bolešću masne jetre.

3. Izbjegavanje zaslađenih pića

Bezalkoholna pića koja sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup ili pića zaslađena šećerom izravno dovode do velikog povećanja masnih naslaga u jetri, neovisno o ukupnom unosu kalorija. Pažljivo pročitajte etikete i izbjegavajte pića koja sadrže dodane šećere, uključujući kukuruzni sirup, dekstrozu, med i agavu.

Umjesto slatkih napitaka najbolje je birati običnu vodu. Crna kava također je dobar izbor; istraživanja sugeriraju da kava ima potencijal za smanjenje ožiljaka na tkivu jetre.

4. Izbjegavanje alkohola

Alkohol izravno oštećuje jetru, nema hranjivu vrijednost i može utjecati na mikrobiom. Iako jetra razgrađuje većinu alkohola koji osoba popije, u tom procesom nastaju tvari koje su puno štetnije od alkohola, a koje mogu oštetiti stanice jetre i uzrokovati ozbiljne bolesti jetre. Procjenjuje se da alkohol uzrokuje 4 od 5 smrti uzrokovanih bolestima jetre.

5. Unos zdravih masti

Masnoće iz hrane pomažu tijelu da apsorbira vitamine i ključne su za zaštitu živaca i stanica. Masnoće potiču produljeni osjećaj sitosti nakon obroka, pa je manja vjerojatnost od prejedanja. Pri odabiru masnoća treba imati na umu da nisu sve masnoće jednake.

Mediteranska prehrana može pomoći u smanjenju masnoća u jetri, što pak može pomoći u sprječavanju ili eventualnom poništavanju nealkoholne masne bolesti jetre. Mediteranska prehrana obiluje zdravim mastima, kao što su mononezasićene masti iz maslinova ulja i avokada te omega-3 masti koje se nalaze u orašastim plodovima i masnoj ribi poput skuše i srdela.

Ove opće smjernice mogu potaknuti normalno funkcioniranje jetre:

  • preporučuje se jesti redovito, te hranu podijeliti u male obroke; isto tako ne preporučuje se preskakati obroke ili se prejedati
  • preporučuje se piti barem 6 do 8 čaša vode na dan
  • potrebno je redovito birati raznovrsnu cjelovitu hranu uključujući voće i povrće, izvore proteina (mahunarke, nemasno meso), cjelovite žitarice (kvinoja, divlja riža), mliječne proizvode (niskomasni jogurt, mlijeko i sir) i izvore zdravih masnoća (orašasti plodovi, avokado, masna riba)
  • treba jesti više svježeg voća i povrća, posebno onog jarkih boja s dubokim svijetlim pigmentima kao što su narančasto, žuto, crveno i zeleno
  • voće i povrće treba dobro oprati neposredno prije upotrebe kako bi se uklonili pesticidi
  • povrće i voće najbolje je kuhati na pari ili peći na vrlo malo masnoća
  • preporučuje se ograničiti unos zasićenih masti i šećera, kao što su slatka pića, čips, kolači i fast food