Našli smo sedam jako dobrih razloga za uživanje u kokicama

Imajte na umu da su kokice zdrave samo ako se pravilno pripremaju

FOTO: Pixabay

Kukuruz je treća najčešće konzumirana žitarica u svijetu, a kukuruzne kokice su najpopularnija grickalica bez koje većina ljudi ne može zamisliti odlazak u kino. Na pitanje kako su povezane kokice i zdravlje, te jesu li kokice zdrava grickalica, stručnjaci složno odgovaraju potvrdno. Ipak, sve ovisi o tome kako ih pripremate.

Koliko kalorija imaju kokice?

“Kokice u kinu jako se razlikuju od kokica napravljenih kod kuće. Mjerica kokica u kinu može sadržavati do 1090 kalorija i 2650 miligrama soli, navodi Maya Vadiveloo, asistentica na odjelu dijetetike pri Sveučilištu Rhode Island, dodajući da je prekomjeran unos natrija jedan od vodećih čimbenika rizika za hipertenziju i moždani udar.

Ista logika vrijedi i za kokice obložene karameliziranim šećerom. “Kokice pečene na zraku su idealne, a tako možete kontrolirati koliko ćete soli, ulja ili maslaca naknadno dodati”, ističe Vadiveloo.

kokice kalorije
Georgia Vagim/Unsplash

Kokice i zdravlje: 7 razloga za uživanje u kokicama

U nastavku donosimo prednosti grickanja kokica za zdravlje.

1. Obiluju vitaminima i mineralima

Kokice su bogate fitonutrijentima, mineralima i vitaminima. Točnije, kokice obiluju niacinom, riboflavinom, vitaminima B skupine te željezom, magnezijem i cinkom.

Kokice sadrže sljedeće vitamine i minerale:

  • Vitamin B1
  • Vitamin B3
  • Vitamin B6
  • Željezo
  • Magnezij
  • Kalij
  • Cink
  • Bakar
  • Mangan

2. Sadrže prehrambena vlakna

“Kokice obiluju prehrambenim vlaknima, a znamo da nam vlakna pomažu da se osjećamo siti i zadovoljni, te da mogu poboljšati razinu kolesterola u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara”, tvrdi Deborah Cohen, izvanredna profesorica Odjela za kliničke i preventivne prehrambene znanosti na Rutgers School of Health Professions.

Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), tipična porcija od 24 grama kokica pečenih na zraku sadrži 3,5 grama vlakana. Preporučeni dnevni unos vlakana za prosječnu osobu veći je od 25 grama dnevno, a većina ljudi ne dostiže te razine.

3. Sprečavaju niz bolesti

Konzumacija kokica povezana je s nižim rizikom od kroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pretilosti, ali i poboljšanog zdravlja probavnog sustava.

“Kada se peku bez ulja i lagano začine, kokice su zdrav međuobrok. Kokice su cjelovita žitarica, a cjelovite žitarice bogate vlaknima povezuju se s nižim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta raka i drugih zdravstvenih problema, kaže Vadiveloo.

4. Pomažu u mršavljenju

Još jedna zdravstvena dobrobit kokica je njihova visoka zasitnost. Zbog visokog sadržaja vlakana u kokicama, malog broja kalorija i niske energetske gustoće, kokice se smatraju namirnicom koja može pomoći u mršavljenju. Na primjer, pokazalo se da kokice čine da se ljudi osjećaju sitijima nego kada pojedu čips slične kalorijske vrijednosti.

5. Podržavaju rad probavnog sustava

Zdravstvene dobrobiti dodavanja antioksidansa prehrani su mnogostruke – pomažu u smanjenju rizika od razvoja bolesti srca, raka prostate, degeneracije očne leće i kognitivnog pada. Hrana bogata antioksidansima uključuje voće, mahunarke i grah te cjelovite žitarice i žitarice.

I kokice sadrže važne antioksidanse. “Polifenoli kojima kokice obiluju su vrsta antioksidansa koji je povezan s boljom cirkulacijom i zdravljem probavnog sustava”, kazala je dijetetičarka Marisa Moore za Prevention.

6. Sjajan su izvor proteina

Tijelo treba proteine ​​za mnoge procese, od zgrušavanja krvi i ravnoteže tekućine do imunološkog odgovora i vida. Svaka stanica u tijelu sadrži protein, a on ima važnu ulogu u izgradnji i obnavljanju stanica i tjelesnih tkiva.

Kokice obiluju proteinima, tipična porcija sadrži nešto više od 3 grama od dnevne vrijednosti koja iznosi 50 grama.

7. Popravljaju raspoloženje

Triptofan je aminokiselina koju tijelo ne može proizvesti samo, a ključna za proizvodnju melatonina, koji pomaže u obrascima spavanja, te serotonina koji može upravljati raspoloženjem.

Triptofan može pomoći kod depresije, kognitivnih sposobnosti, pamćenja i učenja. Međutim, budući da ga tijelo ne proizvodi, trebamo jesti hranu bogatu triptofanom kako bismo dobili svoju dnevnu dozu. Triptofan se može pronaći u raznim namirnicama, od mlijeka do konzervirane tune, zobi i voća do, pogađate – kokica.

Kako pripremiti kokice bez ulja?

  • zagrijte tavu na srednje jakoj vatri
  • u vruću tavu dodajte nekoliko kapi vode
  • dodajte zrna kokica i poklopite
  • lagano protresite lonac svake 2 sekunde
  • osluškujte kako zrna pucketaju, što bi trebalo potrajati 1 ili 2 minute
  • kokice pecite najmanje 3 sekunde nakon što pucketanje završi
  • maknite s vatre, minimalno pospite solju i poslužite