Veliki vodič kroz roštilje: Donosimo sve sličnosti i razlike između plinskog, električnog i onog na ugljen

Saznali smo i što je najčešći izbor roštilj majstora

FOTO: Bauhaus/TMG creative

Kad bismo ljeto morali okarakterizirati jednom riječju, rekli bismo – bezbrižnost. Iako već godinama nismo u školi, vruće dane i dalje prije svega vežemo uz ljetne praznike. U pitanju je razdoblje bez ijedne obaveze i bez ikakvog plana, kad dane možemo provoditi kako god želimo.

Jedino nam je bitno da smo naspavani i odmorni, u društvu naših najdražih osoba, s kojima uživamo u dobroj hrani. Iako mnogi tvrde da nam ljeti slabi apetit zbog vrućine, nikad više vremena ne provodimo roštiljajući.

Upravo je roštilj jedan od društvenih fenomena koji je zapravo spoj svega što želimo ljeti – boravak na otvorenom, dobra hrana, sunčano vrijeme i druženje s prijateljima te obitelji. Situacija je to u kojoj je samo jedna stvar bitna, a to je da nitko ne ostane gladan.

Stoga, koliko god ljudi bilo na okupljanju, najbitnija osoba je roštilj majstor. On je zadužen za to da odabere ukusno meso, dobro procijeni potrebnu količinu te pripremi sva jela. Brojni su tu koraci koje mora poduzeti prije nego što krene u samu pripremu, a jedan od njih je i odabir roštilja.

Roštilj na drva apsolutni je favorit

Osim što postoje brojne vrste mesa, a svaka od njih zahtijeva različit pristup i pripremu, postoji tako i nekoliko vrsta roštilja – oni na drva, ugljen te plinski i električni. Svakako je najpopularniji roštilj onaj na drva, a to nam je reklo i više od 50 posto ispitanika naše velike ankete.

Roštilji na drva, odnosno, na ugljen, popularni su i zato što su jedina opcija s kojom hrana dobiva okus dima tijekom pripreme. Uz to, pucketava vatra pridonosi cijelom ugođaju druženja.

Vrlo brzo stvaraju visoku temperaturu, nakon 20 minuta do 290 stupnjeva Celzija. Upravo zbog toga je olakšana priprema hrane, a najveći izazov zapravo je održavanje uvijek iste temperature.

Različite vrste roštilja na drveni ugljen

Postoji nekoliko različitih modela roštilja na drveni ugljen, a sve ih možete pronaći u Bauhaus prodajnim centrima. Tako će, primjerice, meso posebno biti sočno prilikom pripreme u kuglastom roštilju zbog pare unutar komore i savršeno raspoređenog zraka unutar metalne kugle.

Uz ravnomjerno, kuglasti roštilj omogućuje i indirektno pečenje jer se hrana zbog ravnomjerne topline može peći sa svih strana. Upravo zbog toga se kuglasti roštilji mogu koristiti i kao smokeri. Primjer takvog roštilja je Kingstoneov Bullet 57 s kromiranom rešetkom i ugrađenim termometrom.

Jednostavnija verzija je okrugli roštilj na tri ili četiri nogara čija je glavna prednost brzo i lako postavljanje te transportiranje. Iako će imati nešto kraći životni vijek, u pitanju je manja kupnja. Tako Grillstarov roštilj Denver košta samo 15,49 eura, a ima promjer od 34 centimetra.

roštilj na drveni ugljen prednosti mane
TMG Creative

Plinski roštilj

Druga je popularna opcija plinski roštilj čija je glavna prednost brzina. Zbog integriranih plamenika, vrlo se brzo dolazi do visoke temperature nakon otvaranja dovoda plina.

Uz to, postoji i mogućnost podešavanja temperature zbog čega je sama priprema mnogo jednostavnija. Plinski roštilji općenito su teži jer su napravljeni od nehrđajućeg čelika.

Upravo zato Kingstoneov Slate 200 ima i kotačiće zbog čega je lakše pozicioniranje i pomicanje unutar samog dvorišta. Međutim, i dalje je ovo najbolja opcija za roštiljanje u udobnosti vlastita doma.

Druga opcija za kućni roštilj su i kamini napravljeni od vatrostalnog betona. Tako je mini Lecca 3 idealna opcija za vašu terasu ili vrt, a opremljen je i rešetkom od nikla.

plinski roštilj prednosti mane
TMG Creative

Električni roštilj

Ako nemate dovoljno prostora, električni roštilji su opcija za one koji žive u stanu pa imaju na raspolaganju samo balkon. Razlog je činjenica da gotovo uopće nema dima ni mirisa, a željena temperatura postiže se direktnim namještanjem.

Ovo je najbolja opcija za sve početnike jer je puno jednostavnije ravnomjerno ispeći meso ili povrće nego što je to slučaj s roštiljima na drvo, ugljen ili plin.

Uredno i čisto roštiljanje moguće je uz kuglasti Severin električni roštilj čija je ploča keramička s neprianjajućim slojem. Dolazi s integriranim termometrom, a poklopac ima i funkciju zaštite od vjetra.

električni roštilj prednosti mane
TMG Creative

Sadržaj nastao u suradnji s Bauhausom.