Velika vijest za hrvatski film: 'Proslava' Brune Ankovića uvrštena u glavni program prestižnog festivala u Karlovim Varima

Film je nastao prema istoimenom višestruko nagrađenom romanu Damira Karakaša

FOTO: PROMO

Dugometražni prvijenac redatelja Bruna Ankovića i scenaristice Jelene Paljan “Proslava”, po nagrađivanom romanu književnika Damira Karakaša uvršten je u glavni natjecateljski program 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Natjecat će se za Kristalni globus, za koji konkurira s deset dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.

PROMO

“Proslava” je snimana na autentičnim lokacijama u Ličko-senjskoj županiji tijekom četiri godišnja doba i prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

Važna potvrda za domaći film

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

PROMO

“Selekcija filma u glavnu konkurenciju festivala u Karlovim Varima došla nam je kao potvrda da je priča iz ‘Proslave’ geografski i politički univerzalna i velika, iako Karakašev roman i naš film govore o malom čovjeku u srcu Like. Drago nam je da premijera dolazi kao potvrda svima ispred i iza kamere da su se sav trud, vrijeme i briga uloženi u stvaranje ovog produkcijski zaista izazovnog filma isplatili”, izjavile su producentice filma Tina Tišljar i Rea Rajčić iz Eclectice.

Karlovi Vari jedan su od najstarijih i najprestižnijih filmskih festivala u Europi na kojem se prikazuje više od 200 naslova. Festival se ove godine održava od 28. lipnja do 6. srpnja.