Povijesno prešućivanje, ksenofobija i renomirani domaći i strani gosti na jubilarnom izdanju Zagreb Book Festivala

10. ZBF održava se od 13. do 17. svibnja u KIC-u, knjižari Ljevak te Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Miljenko Jergović, Drago Hedl, Boris Dežulović, Tvrtko Jakovina, Nives Madunić Barišić, popularne švedske spisateljice Lena Andersson i Johanna Frid te ugledni slovenski novinar Boštjan Videmšek renomirani su gosti desetog izdanja Zagreb Book Festivala.

Od 13. do 17. svibnja u KIC-u, knjižari Ljevak te Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, jubilarni ZBF okupit će više od 40 domaćih i stranih književnika, znanstvenika, novinara, prevoditelja i publicista kroz dvadesetak književnih događanja – panela, razgovora s piscima i predstavljanja knjiga.

Pod temom ovogodišnjeg festivala, “Frekvencija tišine”, istražuju se globalna pitanja poput geopolitike, demokracije, klimatskih promjena i mentalnog zdravlja, dok se drugi aspekt ove sad već tradicionalne književne manifestacije odnosi na kulturu, stvaralaštvo i “slavljenje književnosti”.

Renomirani gosti

U Zagreb stiže Johanna Frid, švedska spisateljica mlađe generacije iza koje su tri objavljene knjige, a hrvatska je publika poznaje po njezinom drugom romanu, “Haraldova mama”, koji je ostvario velik uspjeh i kod publike i kod kritike.

Festival će ugostiti još jednu Šveđanku, Lenu Andersson, koju tamošnja publika i kritika smatra jednom od najbritkijih nacionalnih analitičarki. Njezin šesti roman “Namjerno zanemarivanje” nagrađen je 2013. najprestižnijom švedskom književnom nagradom August.

Boštjan Videmšek, dugogodišnji novinar, izvjestitelj iz kriznih žarišta i autor brojnih knjiga, godinama se zanimao za obnovljive izvore energije i mogućnost usporavanja klimatskih promjena. U tu je svrhu putovao diljem svijeta i upoznao se s primjerima koji funkcioniraju u praksi. Tako je nastala knjiga “Plan B” koju će predstaviti na Zagreb Book Festivalu.

Strah od Drugog

Panel diskusije bavit će se temama direktno vezanim uz krovnu temu festivala: povijesnim prešućivanjem, ksenofobijom, mentalnim zdravljem LGBTIQ osoba te odnosom tišine i stvaranja. “Šutnja nije zlato – povijesno prešućivanje” panel je diskusija na kojoj će sudjelovati Miljenko Jergović, Tvrtko Jakovina i Tomislav Jakić.

U panelu “Stranac u noći – strah od Drugog” sudjeluju Drago Hedl, Margareta Gregurović i Lucija Mulalić, dok će na tribini “Europski književni agenti i male književnosti” Janek Domonell (agencija Wunderlust, Njemačka), Chiara Stanziani (Helsinki Literary Agency, Finska) i Manca Masnik (Založba Goga, Slovenija) govoriti o specifičnostima distribucije autorskih prava na tržištima tzv. malih književnosti.

U programu “Knjige i vino” u neformalnoj će atmosferi, uz čašu vina, nastupiti Boris Dežulović, dok će se u programu “Kul u gradu” publika susresti s Đurđicom Čilić i njenim “Fafarikulom”.