New York dobio Banksyjev muzej, upravitelj umjetnikovih autorskih prava ga zabranio, vlasnik kaže: 'Nek nas tuži!'

Muzej će ostati otvoren usprkos upozorenju i bojkotu nekih umjetnika

FOTO: Niv Singer/Unsplash

Muzej posvećen uličnom umjetniku Banksyju otvoren je u New Yorku, no kritičari tvrde kako je to protivno samoj ideji njegove umjetnosti te naglašavaju kako je on zabranio da itko zarađuje na njegovom radu.

Novi muzej pokušava rekreirati iskustvo slučajnog susreta s Banksyjevom umjetnošću na ulici – ‘ukrašen’ je šahtovima, krhotinama zgrada i zidom od cigli. No, niti jedno od izloženih djela nije originalan rad slavnog umjetnika, za kojeg neki smatraju da je riječ o kolektivu, niti je on pristao na reprodukciju svojih djela.

“Ulična umjetnost pripada sirovoj okolini ulica”, priopćio je povodom otvaranja ovaj mjesec osnivač muzeja Hazis Vardar. “No ako je ljudi ne vide, je li to uopće umjetnost?”.

Banksy mora ostati besplatan

“Banksy je promijenio pravila. Ako želite organizirati nešto o njemu, i vi morate mijenjati pravila”, tvrdi Vardar koji Banksyja opisuje kao “pirata”. Radovi tog uličnog umjetnika imaju rok trajanja. Lokalne vlasti često uklanjaju njegova djela, kao i vremenski uvjeti. Vardar stoga tvrdi da muzejom čuva Banksyjev rad za javnost.

S time se ne slaže Leila Amineddoleh, odvjetnica koja se bavi intelektualnim vlasništvom.

Ona naglašava kako je većina Banksyjevih intervencija vezana za okolinu u kojoj se nalazi, radi čega ih nema smisla seliti u interijer. Banksy svoje poruke publici daje besplatno, stoga je i protivno njegovoj misiji naplaćivati 30 dolara kako bi publika vidjela njegove radove, dodaje Amineddoleh.

Bankysjev rad u Veneciji Marialaura Gionfriddo/Unsplash

Muzej ostaje otvoren do tužbe

Pest Control, tvrtka koja upravlja Banksyjevim autorskim pravom, na svojoj je službenoj stranici jasno dala do znanja da se njegova umjetnost ne smije koristiti u komercijalne svrhe.

“Slobodno koristite Banksyjeve slike u nekomercijalne svrhe, za osobnu zabavu. Isprintajte ih u boji koja odgovara vašim zavjesama, napravite razglednicu za svoju baku, predajte ih kao svoju zadaću, štogod. No ni Banksy ni Pest Control ne daju dozvolu za njegove slike trećim stranama. Molimo vas, nemojte koristiti Banksyjeve slike u komercijalne svrhe”, poručila je tvrtka.

“To što je Banksy u svojoj knjizi napisao da je autorsko pravo za gubitnike ne daje vam pravo da ga lažno predstavljate i činite prevaru. Provjerili smo”. Ako Banksyju smeta muzej, može ga tužiti, odgovara Vardar. Dok se to ne dogodi – iako je to neizgledno jer Banksy želi zadržati svoju anonimnost – muzej će ostati otvoren, usprkos bojkotu dijela drugih umjetnika koji smatraju da je riječ o nepoštivanju njihovog kolege.