Nasljednik Motovun Film Festivala donosi nove filmove Agnieszke Holland i Kirila Serebrennikova, među nagrađenima je i jedan pas

Cinehill se održava se od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac iznad Delnica i u okolnim mjestima

Zelena granica

Suđenje jednom psu, izbjeglice u močvarnim šumama na granicama Poljske i Bjelorusije, mladić koji na Grenlandu pokušava pronaći život nakon traume incestuoznog silovanja i život kontroverznog ruskog pisca Eduarda Limonova neke su od tema filmova koji će se od 24. do 28. srpnja prikazati na ovogodišnjem Cinehillu.

Nasljednik Motovun Film Festivala u Gorski kotar donosi nezavisne naslove iz kinematografija čija se djela nemaju često prilike vidjeti, a u glavnom je programu i stara gošća te dugogodišnja prijateljica festivala, poljska redateljica Agnieszka Holland, čiji je film “Zelena granica” dobio specijalno priznanje žirija u Veneciji te nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

Zelena granica

Po riječima selektora glavnog programa Jurice Pavičića, riječ je o jedinom ovogodišnjem europskom filmu protiv kojeg su hajku digla četiri ministra tadašnje poljske konzervativne vlade i protiv kojeg su nacionalisti organizirali kampanju negativnih internetskih ocjena.

Radikalni ruski nacionalist

Sve navedeno pretvorilo je “Zelenu granicu” – film koji tematizira problem izbjeglica uhvaćenih u geopolitičku krizu koju je izazvao bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko – u jedan od najvažnijih europskih filmova ove sezone.

S Cannesa na Cinehill stiže “Priča o Eduardu Limonovu”, kontroverzna biografija još kontroverznijeg ruskog pisca kojeg igra Ben Whishaw. Prikaz života sovjetskog bitnika koji se “izvrgnuo u ruskog radikalnog nacionalista” djelo je Kirila Serebrenjikova, redatelja kojeg publika Motovuna pamti po naslovima kao što su “Učenik” i “Ljeto”.

Priča o Eduardu Limonovu

“Od prethodne projekcije u Motovunu Serebrenjikov je proveo dvije godine u kućnom pritvoru, prebjegao je na zapad te sad prvi put snimio film kao politički emigrant. Ovaj film upozorava nas kako se iza poze autentičnog, buntovnog i kontrakulturnog umjetnika lako skrije otrovni mućak”, kaže Pavičić.

Pasja nagrada

Seksualnom traumom bavi se specijalnim priznanjem žirija u San Sebastianu ovjenčani “Kalak” redateljice Isabelle Eklöf, čiji je prvijenac “Slatki život” ranije prikazan u Motovunu. Prvi grenlandski film na Cinehillu, “Kalak” prati mladića koji pokušava pronaći život nakon traume spolnog zlostavljanja koje je počinio njegov otac.

Priča je to o bračnoj nevjeri i strasti koja vodi u zanimljivu kulturu – onu urbaniziranih grenlandskih Inuita. Među nagradama koje krase filmove u ovogodišnjem programu nalazi se i jedna pseća – Nagradu Palm Dog (Pasja palma) u Cannesu je dobio pas Kodi iz filma “Pas na sudu”.

Pas na sudu

Švicarsko-francuska redateljica Laetitia Dosch donosi priču o prvom suđenju jednom psu, koji je ugrizao troje ljudi. Ovom sudskom komedijom sa živahnom glumačkom postavom postavlja pitanja o našim odnosima sa životinjama.