Putin je u Kremlju naciljao novog neprijatelja, jednog od dosadašnjih najbližih suradnika. Insajderi otkrivaju: 'Postao je previše moćan'

Insajderi tvrde da će se uskoro pokrenuti velika zakulisna borba za vlast unutar Kremlja

In this pool photograph distributed by the Russian state owned agency, Russian President Vladimir Putin (L) and Russia's Defence Minister Sergei Shoigu (C) visit the Krasnodar Higher Military Aviation School of Pilots in Krasnodar on March 7, 2024. (Photo by Vladimir GERDO / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Zamjenik ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, Timur Ivanov, ovoga je tjedna prisustvovao sastanku vojnog vrha. Sjedio je na uobičajenom mjestu, pored svog šefa, noseći uniformu jednog od najviših vojnih dužnosnika u zemlji. Samo par sati kasnije, Ivanov je odveden u sudnicu, i dalje odjeven u uniformu. Ivanov je uhićen zbog sumnje za korupciju, zbog čega mu prijeti višegodišnji zatvor.

Ivanov je bio poznat po raskošnom stilu života, koji je Kremlj tolerirao godinama. Njegovo uhićenje zadaje značajan udarac njegovom dugogodišnjem mentoru, ministru Šojguu, uoči rekonstrukcije velikog dijela političke elite u zemlji.

Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će sljedeći mjesec biti inauguriran u novi mandat, podnijeti novu vladu na odobrenje, što će pokrenuti zakulisnu borbu za vlast.

Izvor: Cilj je potkopati Šojgua

Uoči borbe za vlast, činilo se da Šojguov tim stoji dobro, ponajviše zbog nedavnih ruskih napredovanja u Ukrajini, kao i zbog smrti Jevgenija Prigožina, koji je bio Šojguov najglasniji kritičar i protivnik.

No, Ivanov je najviše rangirani uhićeni dužnosnik još od 2016. godine, što bi moglo signalizirati promjenu Šojguove sudbine, smatra osoba bliska ruskom ministarstvu obrane. Isti izvor posebno znakovitim smatra iznimno javan način na koji je ministrov zamjenik doveden pred sud.

“Mogli su ga prvo otpustiti, da su htjeli samo oslabiti Šojgua. Time bi i pokazali da se bore protiv korupcije. Umjesto toga, uhitili su ga u uredu, u uniformi, odmah nakon sastanka odbora ministarstva obrane, gdje je sjedio pored Šojgua. Sve je to kazalište. Što stoji iza toga, ako ne potkopavanje Šojgua?”, kaže izvor iz ministarstva.

Putinu je lojalnost najbitnija

Dobro je poznato da je Putinu lojalnost najbitniji faktor. Šojgu je dosad preživio svoju ulogu ministra unatoč ponižavajućim neuspjesima tijekom prvih tjedana invazije na Ukrajinu, a činjenica je da je “specijalna vojna operacija” trebala trajati tri dana, no ušla je u treću godinu.

Šef obrane također je izdržao oštre kritike pokojnog Prigožina, koji je lani protiv njega i drugih vojnih čelnika pokušao izvesti državni udar. Nakon što je ustanak zaustavljen, Šojgu je ostao na dužnosti, a dva mjeseca kasnije Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći.

Kremlj želi kontrirati Šojgu

No, Putin, koji je poznat po tome da oprezno kalkulira da bilo koja frakcija u njegovoj eliti ne postane previše moćna, čini se da je zaključio da Kremlj mora pronaći novi način da kontrira centru moći Šojgua i ministarstva obrane, rekla je druga osoba iz moskovske elite.

Prigožinovi bezobrazni napadi, izneseni na društvenim mrežama izravno s ratišta u Ukrajini, uglavnom su ciljali krađu i korupciju u vojsci, a za neuspjehe na prvoj crti krivili su pohlepu elite obrambenog establišmenta. Jedna Prigožinova poruka bila je: “Morate se pozabaviti ovim štakorima koji kradu u pozadini”.

Navaljnijev tim objavio dokaze o korupciji

Ivanovljev ekstravagantni životni stil, koji očigledno nadilazi njegove službene mogućnosti, učinio ga je lakom metom, dodala je osoba iz moskovskih elitnih krugova. “Taj tip je bio užasno kitnjast, kao i njegova supruga. Putina nije toliko briga za korupciju, ali još uvijek postoji granica”, rekla je osoba povezana s političkom elitom.

Nekoliko istraživanja aktivista i novinara posljednjih godina razotkrilo je luksuz u kojem uživaju Ivanov i njegova obitelj. Antikorupcijski tim pokojnog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog došao je do e-mailova Ivanovljeve supruge, pa objavio 40-minutni film u kojem se prikazuju njegove vile, Rolls-Royceovi i raskošna putovanja, koje su potkrijepili privatnim fotografijama, fakturama i računima.

Jedno od otkrića Zaklade za borbu protiv korupcije bio je dugogodišnji odnos između Ivanova i tvrtke pod nazivom Olimpcitystroi, koja je dobila velike vojne građevinske ugovore, uključujući jedan nedavni za obnovu Mariupolja, ukrajinskog grada koji je ruska vojska uništila i okupirala 2022. godine. Otkriveno je da je ta tvrtka platila brojne privatne račune Ivanova, uključujući za kupnju nakita i renoviranje luksuzne vile.

Tvrtka i obitelj bez komentara

Sud u Moskvi zamrznuo je Ivanovljevu imovinu nakon što je objavljeno da je uhićen zbog primanja mita, zbog čega mu prijeti 15 godina zatvora. Istog dana priveden je i suosnivač Olimpcitystroia Aleksander Fomin koji je optužen za nuđenje mita. Ivanov i Fomin poriču optužbe, navodi državna novinska agencija RIA Novosti.

Ni Ivanovljeva supruga ni građevinska tvrtka nisu javno komentirali optužbe i uhićenje zamjenika ministra obrane.

Ključno pitanje: Zašto sada?

“Unutar ruskog sustava svi znaju da je on korumpiran zbog toga što je član ruskog sustava. Dakle, zašto sada? To je ključno pitanje”, rekao je za Financial Times general Sir Jim Hockenhull, šef Strateškog zapovjedništva britanske vojske i dugogodišnji promatrač Rusije.

“Neizbježno je da u kliki u kojoj se moć uglavnom raspoređuje pokroviteljstvom, ljudi ponekad završe u središtu nečijeg bijesa”, rekao je Hockenhull.

“S obzirom na to da se rat produljuje, ta klika, kojoj se sve vrti oko moći i novca, pod sve je većim pritiskom. Svatko pokušava opravdati svoj stav. Povremeno se odabere netko tko će preuzeti krivnju za stvari. To postaje neka vrsta trenutka čišćenja“, zaključio je Hockenhull.