Procurili detalji s pregovora u Vukovaru: Plenković navodno skupio 80 ruku bez SDSS-a, u utorak ključni sastanak

Presudna je, čini se, Vesna Vučemilović

03.05.2024., Vukovar - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovao je na svecanoj sjednici Gradskog vijeca Grada Vukovara u povodu obiljezavanja Dana grada. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Šesnaestog dana od izbora članovi HDZ-a i Domovinskog pokreta našli su se u Vukovaru gdje se danas slavi Dan grada. Prve informacije govorile su da ondje neće pregovarati o sastavljanju nove vladajuće većine, ali to se kroz dan promijenilo.

Kako sada javlja Jutarnji list, pregovori su danas nastavljeni na neformalnom sastanku. Isti list neslužbeno doznaje da bi nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla imati 80 ruku. Tu bi bio 61 mandat HDZ-a i partnera, 13 mandata DP-a (bez Mislava Kolakušića), 5 mandata iz redova nacionalnih manjina (bez SDSS-a) i jednog mandata koji je osvojila Vesna Vučemilović koja je na izbore išla kao članica Suverenista, na listi s Mostom.

‘Ako sve prođe po planu…’

Jutarnji je informacije dobio iz izvora bliskih pregovaračkim timovima, ali ih u HDZ-u još uvijek ne mogu službeno potvrditi. Ranije danas je i sam Andrej Plenković, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako mu se čini da će za konačni dogovor trebati još nekoliko dana.

Iz HDZ-a su ipak neslužbeno poručili kako su blizu dogovora. Idući službeni sastanak trebao bi se održati u utorak. “Približili smo stajališta u vezi formiranja stabilne većine i Vlade. Blizu smo dogovora. Ako sve prođe po planu, u utorak bismo mogli imati obrise parlamentarne većine i nastaviti razgovore o strukturi nove Vlade”, kazao je Jutarnjem izvor iz HDZ-a.