Papa Franjo na misi u Veneciji pred 10.000 vjernika upozorio na opasnost od masovnog turizma

Papa je posjetio i ženski zatvor

Pope Francis leaves St.Mark's basilica at the end of his visit on April 28, 2024 in Venice. Pope Francis visits Venice today, his first trip outside Rome in seven months, which will be closely watched amid concerns over the 87-year-old's fragile health. In Venice, the pope's first stop is a women's prison on the island of Giudecca, which houses the Vatican's entry for this year's Biennale festival of art. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo je u nedjelju u Veneciji ponovo pozvao na brigu za “naš zajednički dom” i upozorio na opasnot od masovnog turizma i utjecaja na okoliš. Na misi pred oko 10.000 vjernika okupljenih na Trgu sv. Marka, 87-godišnji Jorge Bergoglio je na sunčani dan izgleao živahno i u dobroj formi, nakon što je zbog narušenog zdravlja u vrijeme Uskrsa bio vidno umoran. Nakon što je posjetio ženski zatvor na otoku Giudecci, gdje je sletio helikopterom i gdje se održava izložba u sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, Papa je služio misu na Trgu sv. Marka.

Navodeći “očaravajuću ljepotu” Venecije, Franjo – koji je ekologiju učinio središnjim ciljem svog pontifikata – naveo je “mnoge probleme koji mu prijete”, uključujući klimatske promjene, “krhkost kulturne baštine” i prekomjerni turizam. “Venecija je sjedinjena s vodom na kojoj počiva. Bez brige i zaštite tog prirodnog okoliša, mogla bi prestati postojati”, upozorio je Papa u propovijedi.

Papa: ‘Ostavite mobitele, družite se s ljudima’

“Potrebno je da naše kršćanske zajednice, naše gradske četvrti, naši gradovi, postanu gostoljubiva, uključiva mjesta. A Venecija, koja je oduvijek bila mjesto susreta i kulturne razmjene, pozvana je biti znakom ljepote dostupne svima, počevši od najmanjih, znakom bratstva i brige za naš zajednički dom”. Venecija, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, upravo je počela s naplatom ulaska turistima u grad od pet eura po danu kako bi spriječila pretjeranu gužvu na uskim uličicama i mostovima koji nadvisuju brojne kanale.

Prije mise Papa se obratio i 1500 mladih okupljenih ispred bazilike Santa Maria della Salute. “Ostavite svoje mobitele, idite i družite se s ljudima”, poručio im je. Nakon pape Pavla VI. (1972.), Ivana Pavla II. (1985.) i Benedikta XVI., Franjo je četvrti papa koji je posjetio Veneciju. Nakon Venecije, Franjo će u svibnju posjetiti Veronu, a u lipnju i Trst.