Video. Izrael napao Iran, eksplozije odjekivale kod nuklearnih postrojenja, stigla reakcija Teherana

Mnogi analitičari smatraju kako je situacija na Bliskom istoku na korak do eskalacije

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu. Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nije odmah bio poznat.


Ovo su ključni događaji:


  • Izrael napao iranski grad Isfahan
  • Sumnja se da je napad izveden dronovima
  • Obustavljeni letovi iznad Irana
  • Iran za sada ne planira odmazdu

Muškarac koji je prijetio da će se raznijeti nosio lažne granate

  • Nakon što je policija napravila pretres muškarca kojeg su uhitili nakon što se prijetio raznijeti ispred iranskog konzulata u Parizu, utvrđeno je da on kod sebe nije imao eksploziv. Izvor iz policije rekao je Reutersu da je muškarac viđen oko 11 sati ujutro po lokalnom vremenu kako ulazi u konzulat noseći nešto nalik granati i eksplozivnom prsluki. Područje je ograđeno, a muškarac je uhićen nakon što je izašao iz konzulata.

Francuski TV kanal BFM javio je da je muškarac nosio “replike granata”. Policijski izvor rekao je da je isti muškarac osumnjičen za pokušaj podmetanja požara u blizini iranskog konzulata u incidentu prošlog rujna. Novine Le Parisien objavile su na svojoj web stranici da je, prema nekoliko svjedoka, muškarac razvukao zastave po podu konzulata i rekao da želi osvetiti smrt svog brata.

Nije jasno je li incident povezan sa trenutnim napetostima između Irana i Izraela.


Muškarac prijetio da će se raznijeti pred Iranskim konzulatom u Parizu

  • Muškarac je prijetio da će se raznijeti u blizini iranskog konzulata u Parizu, a francuska policija i pripadnici specijalnih policijskih snaga su ga uklonili.

Motivi muškarca za sada nisu jasni. Policajci provjeravaju identitet osumnjičenika, rekao je za Associated Press dužnosnik pariške policije, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, kako nalažu policijska pravila. Dužnosnik je rekao da je policija pokrenula specijalnu operaciju čim je upozorena na izvješće o sumnjivom muškarcu koji je vjerojatno nosio granatu i prsluk s eksplozivom. Nije bilo izvještaja o eksplozijama, dodali su.

Slike na francuskoj televiziji i društvenim mrežama pokazuju kako policija okružuje zgradu. Incident se događa uslijed pojačanih napetosti na Bliskom istoku.


Guterres: ‘Opasni ciklus odmazde treba se prekinuti’

  • Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres rekao je u petak da je “krajnje vrijeme da se zaustavi opasni ciklus odmazde na Bliskom istoku”, rekao je njegov glasnogovornik u izjavi. “Glavni tajnik osuđuje bilo kakav čin odmazde i apelira na međunarodnu zajednicu da zajedno radi na sprječavanju bilo kakvog daljnjeg razvoja događaja koji bi mogao dovesti do razornih posljedica za cijelu regiju i šire”, rekao je Stéphane Dujarric.

Hamas: ‘Izraelska agresija na Iran je eskalacija protiv regije’

  • Izraelska “agresija” na Iran je eskalacija protiv regije, rekao je visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri nakon izvješća o napadu izraelske bespilotne letjelice na iransku vojnu lokaciju. Teroristička skupina Hamas dio je “Osovine otpora” koju vodi Iran, zajedno s libanonskim Hezbollahom i skupinama u Siriji i Iraku.

Osovina se sastoji od skupina diljem Jemena, Sirije, Iraka, Irana, Libanona i Palestine, kojima koordiniraju iranske snage Quds, strani ogranak Korpusa čuvara islamske revolucije. Cilj snaga Quds je izvoz iranske islamske revolucije iz 1979. u inozemstvo. SAD je u siječnju 2020. ubio bivšeg čelnika snaga Quds, Qassema Solemainija.


Blinken: ‘Hamas je ‘jedina stvar’ koja stoji između naroda Gaze i prekida vatre’

  • Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Hamas da blokira prekid vatre u Gazi, te da je više zainteresiran za regionalni sukob nego za pomoć palestinskom narodu. “Jedina stvar koja stoji između naroda Gaze i prekida vatre je Hamas. Odbijaju velikodušne prijedloge Izraela. Čini se da je Hamas više zainteresiran za regionalni sukob nego za prekid vatre koji bi odmah poboljšao živote palestinskog naroda”, rekao je američki državni tajnik.

Blinken je dodao da Hamas “nastavlja pomicati granice”. “Svijet mora znati i mora razumjeti da je jedina stvar koja stoji između prekida vatre i naroda Gaze Hamas.” Blinken je potom rekao kako SAD nije bio uključen ni u jednu ofenzivnu operaciju.

Upitan je jesu li SAD bile unaprijed upozorene na izraelski napad na Iran i jesu li imale prigovora, Blinken odgovara da “neće govoriti o tome”, ali da “Sjedinjene Države nisu bile uključene ni u kakve ofenzivne operacije”. “Ono na što smo fokusirani, i ono na što je usredotočen G7, je naš rad na deeskalaciji napetosti”, dodaje Blinken.


Tajani: ‘Izrael je u posljednji trenutak najavio SAD-u napad na Iran’

  • Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je za AP da je SAD u petak rekao ministrima vanjskih poslova skupine G7 da su dobili informaciju iz Izraela u “posljednjem trenutku” o predstojećim napadima dronovima u Iranu. Tajani je dodao da su SAD dale informacije na sjednici u petak ujutro, koja je promijenjena u posljednji trenutak kako bi se odgovorilo na navodni napad.

Tajani kaže da je SAD obavijestio ministre G7 da ih je Izrael “u zadnji čas” obavijestio o dronovima. “Ali SAD nije sudjelovao u napadu. Bila je to samo informacija”, rekao je Tajani, pa dodao da su svi Talijani koji žive u Iranu evidentirani i “bez problema”.


Jordan: ‘Izraelsko-iranske odmazde moraju prestati’

  • Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je u petak da izraelsko-iranske odmazde moraju prestati, upozoravajući na opasnost od daljnje regionalne eskalacije. Prema Reutersu, ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u petak je također izrazilo zabrinutost zbog regionalnih napetosti. U priopćenju, ministarstvo je pozvalo na “najveću suzdržanost” kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.

Scholz pozvao na deeskalaciju

  • Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na deeskalaciju nakon napada na iranski grad Isfahan, pa dodao da će Berlin raditi sa svojim partnerima u tom smjeru, javlja Reuters. “Deeskalacija ostaje na dnevnom redu u bliskoj budućnosti. Također ćemo razgovarati o tome sa svim našim prijateljima i saveznicima, te raditi zajedno s njima u tom smjeru”, rekao je Scholz novinarima u petak.

Diplomat: ‘Zapadne države nastojale su Iranu poslati poruke o deeskalaciji preko Turske’

  • Zapadne države nastojale su poslati Iranu poruke preko Turske posljednjih dana kako bi ponovile pozive za deeskalaciju, rekao je zapadni diplomat u petak. Poruke su prenesene prije prijavljenih izraelskih napada na Iran rano u petak, nakon čega je Teheran izjavio da ne planira daljnju odmazdu.

Nakon iranskog osvetničkog napada na Izrael tijekom vikenda, tursko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kontakte s Iranom i SAD-om, rekavši da je Ankara pozvala na suzdržanost i upozorila na regionalni rat ako napetosti dalje eskaliraju. “Posljednjih dana nastojali smo Iranu poslati poruke preko Turske – posebno ponavljajući poruku o deeskalaciji”, rekao je zapadni diplomat, upitan o porukama koje je Ankara prenijela Teheranu.


Mike Pence: ‘SAD će podržati Izrael u ponovnom uspostavljanju odvraćanja’

  • Bivši američki potpredsjednik Mike Pence govorio je za Sky News o iranskom napadu na Izrael 1. travnja. Rekao je da je napad, koji je uključivao više od 300 bespilotnih letjelica i projektila, bio “bez presedana”. “Važno je da Iranu i drugim akterima u regiji jasno damo do znanja da ćemo podržati Izrael u poduzimanju svega što trebaju učiniti kako bi obnovili odvraćanje. U ovom trenutku bilo bi važno da saveznici Izraela podrže bilo koju odluku koju čelnici Izraela donesu”, smatra Pence.

Nakon što je Pence razgovarao sa SkyNewsom, Izrael je pokrenuo osvetnički udar na Iran. SAD nije bio uključen u napad, potvrdio je izvor upoznat sa situacijom za NBC News. Izvor je također rekao da su Izraelci prethodno obavijestili SAD o napadu.


Lufthansa otkazala letove za Tel Aviv i Erbil

  • Njemački avioprijevoznik Lufthansa je otkazao sve letove za Tel Aviv i Erbil do subote, pa su rekli da će letjeti oko zračnog prostora Iraka u istom razdoblju. “Sigurnost putnika i posade uvijek je glavni prioritet”, rečeno je.

“Grupa Lufthansa ne oslanja se isključivo na vladine procjene, već sama procjenjuje trenutnu sigurnosnu situaciju, po kojoj donosi vlastite odluke.”


Ben Gvir na meti kritičara zbog svog tvita

  • Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir oštro je kritiziran zbog narušavanja izraelske strategije protiv Irana nakon što je sugerirao da Izrael stoji iza napada na Iran u petak, izvještava agencija France-Presse (AFP). Iranski državni mediji izvijestili su da je došlo do eksplozija u središnjoj pokrajini Isfahan, dok je dio američkih medija koji su citirali američke dužnosnike izvijestio da je Izrael izvršio osvetničke napade na Iran. Ni izraelska vojska ni vlada nisu komentirale eksplozije.

Ben Gvir, član vladajuće koalicije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, objavio je kratak tvit s riječju “Slabo!” na hebrejskom slengu, sugerirajući da Izrael stoji iza eksplozija, te da je njegovo djelovanje bilo slabo, navodi AFP.

Njegov komentar brzo je izazvao reakcije na društvenim mrežama i televizijama. “Nikada prije jedan ministar nije napravio tako veliku štetu sigurnosti zemlje, njezinom imidžu i međunarodnom statusu. U neoprostivom tvitu od jedne riječi, Ben Gvir je uspio ismijati i posramiti Izrael od Teherana do Washingtona” napisao je oporbeni čelnik Yair Lapid na X.

Shaiel Ben-Ephraim, akademik i voditelj podcasta o geopolitici, rekao je da Ben Gvir “potvrđuje izraelsku operaciju i ismijava je”. “Čineći to, on potkopava izraelsku moć odvraćanja. Apsolutna sramota za jednog ministra”, napisao je na X.

Međutim, Tally Gotliv, zastupnica iz Netanyahuove stranke Likud pozdravila je razvoj događaja u Iranu. “Jutro ponosa. Izrael je snažna i moćna zemlja”, napisala je Gotliv, koja je također članica odbora za vanjske poslove i sigurnost izraelskog parlamenta.


ISIL ubio 28 sirijskih vojnika

  • Borci skupine Islamska država ubili su u četvrtak 28 sirijskih vojnika i pridruženih provladinih snaga u dva napada na područja pod kontrolom vlade, javlja Agence France-Presse (AFP) pozivajući se na ratnog promatrača. U jednom napadu, “22 vojnika regularne vojske i boraca iz provladinih snaga su ubijena kada su džihadisti IS-a otvorili vatru na vojni autobus u istočnoj pokrajini Homs”, rekao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Većina ubijenih bili su pripadnici brigade al-Quds, skupine sačinjene od palestinskih boraca koja je posljednjih godina dobila potporu saveznika Damaska, Moskve, prema britanskom promatraču. U drugom napadu, “šest sirijskih vojnika poginulo je u još jednom napadu IS-a na bazu blizu Albu Kamala,” u istočnoj Siriji, izvijestio je monitor. Državni mediji još nisu izvijestili o napadima, navodi AFP.


Egipat je ‘duboko zabinut’

  • Egipat kaže da je duboko zabrinut zbog kontinuirane međusobne eskalacije između Izraela i Irana, javlja Reuters. U priopćenju objavljenom u petak, Egipat je upozorio na posljedice širenja sukoba i nestabilnosti u regiji.

Kina: I dalje ćemo raditi na deeskalaciji

  • Kina je u petak rekla da će “nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u deeskalaciji” napetosti na Bliskom istoku, javlja agencija France-Presse (AFP). “Kina se protivi svim radnjama koje dodatno eskaliraju napetosti i nastavit će igrati konstruktivnu ulogu u deeskalaciji”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian. Kina je blizak partner Irana, njegov najveći trgovinski partner i glavni kupac iranske sankcionirane nafte.

SAD je nekoliko puta javno pozivao Kinu da iskoristi svoj utjecaj na Teheran kako bi upravljala napetostima u regiji. Glavni pekinški diplomat Wang Yi održao je ovaj tjedan razgovore sa svojim iranskim kolegom, a državni mediji izvijestili su da je Teheran rekao da je “spreman na suzdržanost” nakon svog prvog napada na teritorij Izraela.


Von der Leyen pozvala na deeskalaciju

  • Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se suzdrže od eskalacije na Bliskom istoku, nakon što su izvori rekli da je Izrael u petak izveo napad na iransko tlo, prenosi Reuters.

“Apsolutno je neophodno da regija ostane stabilna i da se sve strane suzdrže od daljnjih akcija”, rekla je von der Leyen na konferenciji za medije s finskim premijerom Petterijem Orpom u Lappeenranti u Finskoj, oko 25 kilometara od ruske granice.


Američko veleposlanstvo u Izraelu ograničilo diplomatima kretanje

  • Američko veleposlanstvo u Izraelu zabranilo je državnim službenicima i njihovim obiteljima da putuju izvan tri velika grada “do daljnjeg”, uslijed pojačanih regionalnih napetosti nakon izraelskog udara na Iran. “Iz velikog opreza nakon izvješća da je Izrael izveo osvetnički napad unutar Irana, službenicima američke vlade i članovima njihovih obitelji zabranjeno je osobno putovanje izvan šireg područja Tel Aviva, Jeruzalema i Be’er Sheve do daljnjega, ” stoji u sigurnosnom upozorenju na stranicama veleposlanstva.

Zbog “složenog” sigurnosnog okruženja koje se “može brzo promijeniti”, veleposlanstvo “može dodatno ograničiti ili zabraniti” putovanja u dijelove Izraela, starog grada Jeruzalema i okupirane Zapadne obale, dodaje se.


Izrael napao protuzračnu obranu na jugu

  • Izrael je izveo raketni napad na jedinicu protuzračne obrane na svom jugu, čime je uzrokovana materijalna šteta,javila je u petak sirijska novinska agencija Sana, pozivajući se na vojno priopćenje. Prema Associated Pressu (AP), ratni zrakoplovi viđeni su otprilike u vrijeme kad su u petak rano ujutro zabilježeni glasni zvukovi i viđene bespilotne letjelice u blizini glavne iranske zračne baze i nuklearne lokacije.

To sirijsko područje smješteno je zapadno od Isfahana, oko 1500 kilometara istočno od Izraela. Iran je rano u petak ispalio baterije protuzračne obrane, a neki su letovi preusmjereni ili prizemljeni nakon izvješća o eksplozijama u blizini velike zračne baze i nuklearnog postrojenja gdje su uočene bespilotne letjelice, kaže AP.


Oman osudio napad na Iran

  • Oman, koji je djelovao kao posrednik na Bliskom istoku, osudio je izraelski napad na iransko tlo, kao i “ponovljene izraelske vojne napade u regiji”, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

SAD stavio veto na palestinski zahtjev za punopravno članstvo u UN-u

  • SAD je stavio veto na palestinski zahtjev Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za punopravno članstvo u UN-u, blokirajući svjetsko tijelo da prizna palestinsku državu.U glasovanju je bilo 12 glasova za, dok je SAD bio protiv. Bila su i dva suzdržana glasa – Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarska. Američki dužnosnici nadali su se da bi Washington mogao izbjeći korištenje svog veta ako bi se druge države usprotivile nacrtu rezolucije prije Vijeća u kojem se preporučuje da se “Država Palestina primi u članstvo Ujedinjenih naroda”.

Prije glasovanja, diplomati su rekli da je američka misija pokušavala uvjeriti jednog ili dva druga člana Vijeća da budu suzdržani, kako bi ublažili izolaciju Washingtona po tom pitanju, ali su američki dužnosnici rekli da su se pomirili s time da moraju još jednom upotrijebiti američki veto kako bi dali potporu Izraelu. Stav Washingtona je da bi nastanak palestinske države morao biti rezultat pregovora o svim aspektima bliskoistočnog mirovnog rješenja.


Iranski predsjednik upozoravao je na ‘oštar odgovor’ za svaki napad na njihov teritorij

  • Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je Izrael prije napada u petak da će Teheran dati “oštar odgovor” na svaki napad na njegovom teritoriju. Iran je u četvrtak rekao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da Izrael “mora biti prisiljen zaustaviti svaki daljnji vojni avanturizam protiv naših interesa” dok je glavni tajnik UN-a upozorio da je Bliski istok u “trenutku najveće opasnosti”. Dionice i obveznice potonule su na azijskim burzama, dok su sigurne valute, zlato i sirova nafta, skočile nakon incidenta tijekom ranih jutarnjih sati u petak.

IAEA ne vidi štetu na iranskim nuklearnim lokacijama

  • Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kaže da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama. U objavi na Twitteru, agencija je rekla da nastavlja vrlo pažljivo pratiti situaciju i poziva na krajnju suzdržanost sa svih strana, naglašavajući da “nuklearna postrojenja nikada ne bi trebala biti meta u vojnim sukobima”. Eksplozije su se čule u području Isfahana, mjesta povezanog s nuklearnim programom zemlje.

Iranska državna televizija ranije je navela da su sve atomske lokacije u tom području “potpuno sigurne”. General Siavosh Mihandoost, lokalni vojni zapovjednik, kaže da “incident nije prouzročio nikakvu štetu” oko Isfahana.


Iran: ‘Za sada nema planova za odmazdu protiv Izraela’

  • Iran nema plan za momentalnu odmazdu protiv Izraela, rekao je visoki iranski dužnosnik za Reuters u petak, par sati nakon što su izvori rekli da je Izrael pokrenuo napad na iransko tlo. “Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo primili nikakav vanjski napad, a rasprava više naginje infiltraciji nego napadu”, rekao je iranski dužnosnik, koji je htio ostati anoniman.

Prema Reutersu, iranski analitičar također je rekao državnoj TV u petak da su mini dronovima koje je oborila protuzračna obrana u Isfahanu upravljali “infiltratori iz Irana”. U međuvremenu, izraelski desničarski ministar Ben Gvir objavio je u petak na X post od jedne riječi: “Slabo!”


‘Izrael upozorio SAD da će napasti’

  • Izrael je upozorio SAD da namjerava izvesti napad na Iran, piše BBC, navodeći kako su tu informaciju američkim medijima dali neimenovani dužnosnici. I NBC i CNN, pozivajući se na spomenute neimenovane izvore, prenose informaciju da je Izrael unaprijed upozorio Washington da će se napad dogoditi, te da Amerika nije podržala tu akciju.

O jutrošnjem događaju tek se trebaju oglasiti Bijela kuća i Pentagon. Iranski mediji pak navode kako je oboreno nekoliko dronova, odbacujući navode da je Izrael izveo raketni napad na tu zemlju.


‘Poslali su dronove, oboreni su’

  • Hoseein Dalirian, službenik iranske državne agencije, objavio je na X-u kako nije bilo nikakvog zračnog napada na Isfahan ili druge dijelove zemlje. Ustvrdio je da je Izrael izveo “neuspješan i ponižavajući pokušaj slanja dronova koji su oboreni”.

Iranski mediji objavljuju slične informacije, navodeći da su svi objekti u zemlji, uključujući i nuklearna postrojenja, sigurni.


‘Situacija na korak do eskalacije’

  • Vojni analitičar Sky Newsa Michael Clarke tvrdi da je Isfahan logična meta za Izrael jer se u tom gradu nalazi “najmanje osjetljivo” nuklearno postrojenje, no ističe kako još nema dokaza da je Izrael ciljao upravo na takva mjesta.

“Ali činjenica da je Isfahan jedan od gradova u kojem se dosta radi na nuklearnom programu, to je simbolički vrlo važno, jer Izraelci pokazuju da se ne boje krenuti u napad na ta mjesta”, navodi Clarke.

Dopisnik Sky Newsa Alistair Bunkall, stava je kako se radi o izraelskoj osveti kojom je ta zemlja ranije prijetila nakon iranskog napada dronovima. Bunkall navodi kako prvi pokazatelji sugeriraju da je izrael jutros izveo ograničene napade na odabrane mete.

Ističe i kako su iranski čelnici zaprijetili snažnim odgovorom na svaki izraelski napad. Mnogi analitičari smatraju kako je situacija na Bliskom istoku na korak do eskalacije.


Iranski mediji: nema prijava o šteti

  • Iranski državni mediji, pozivajući se na generala vojske u Isfahanu, pišu da nije prijavljena šteta nakon izraelskog raketiranja. “Jak zvuk u Isfahanu čuo se zbog protuzračne obrane, nije bilo štete”, navode.

Obustavljeni letovi iznad Irana

  • Iranski državni mediji objavili su da su obustavljeni letovi iznad nekoliko iranskih gradova, uključujući i Teheran. Zračni promet je prekinut nakon što su objavljene informacije da su se čule eksplozije u blizini zračne luke u gradu Isfahanu.

Nakon objavljenih izvješća o raketiranju, avioprijevoznici Flydubai i Emirates ranije su počeli preusmjeravati letove oko zapadnog Irana.


Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu

  • Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nije odmah bio poznat.

“Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu”, izvijestila je agencija Fars.


Sumnja se na dronove

Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv “objekta za koji se sumnja da je dron”, rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije. CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno.

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku “najveće opasnosti”.