Državni vrh u Okučanima povodom obljetnice Bljeska, hrvatski Rafalei poletjeli na svoj prvi zadatak

Organiziran je prelet dva Rafalea iznad Okučana, a zatim i iznad ostatka Hrvatske

01.05.2024., Zagreb - Povodom svecanog obiljezavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet ce podrucje Republike Hrvatske. Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest ce svoju prvu zadacu visenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i postovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su zivot polozili za hrvatsku slobodu i samostalnost. Polijetanja aviona Rafale iz vojarne Pukovnik Marko Zivkovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija, a središnja svečanost bit će kod “Kocka vedrine”, gdje se očekuje dolazak državnog vrha, uključujući tehničkog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Na središnjoj svečanosti u središtu Okučana bit će, uz polaganje vijenaca, pročitana imena branitelja poginulih u “Bljesku” i povjesnica o operaciji, a umjesto preleta MiG-ova, kako je to bilo na prethodnim svečanostima, organiziran je prelet borbenih aviona Rafalea.

Prva zadaća višenamjenskih borbenih aviona Rafale koji su 25. travnja došli iz Francuske u Hrvatsku bit će izvedeni u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima Vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Prelet Rafalea

Dva Rafalea preletjet će iznad Okučana te će zatim i čitavu Hrvatsku, od Vukovara i Čakovca do Istre i juga Hrvatske. Brojni građani od jutra pristižu u Okučane gdje je priređen cjelodnevni program obilježavanja 29. godišnjice VRO Bljesak.

Sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije otvorene su u sportskoj dvorani Osnovne škole, a do 16 sati može se razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme Oružanih snaga i MUP-a.

U crkvi sv. Vida bit će služena sv. misa za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Proslava pobjedničke akcije Bljesak u Okučanima završit će koncertom grupe Crvena jabuka.

Poginula 42 branitelja

Hrvatske snage su u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak“ 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Tijekom akcije pobunjeni Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.