Analitičar o Ukrajini i vojnoj pomoći koja se čeka: 'Krenula je određena razina panike, nekoliko sela na tom području je palo'

Rusi posljednjih dana napreduju na fronti

A Ukrainian serviceman of the 22nd Brigade controls a Leleka reconnaissance UAV drone near Chasiv Yar, Donetsk region, on April 27, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
FOTO: AFP

Rusi potiskuju ukrajinsku vojsku, a nova vojna pomoć Ukrajini očekuje se kroz nekoliko dana. Predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da im nedostaje sustava protuzračne obrane. Vojni analitičar Igor Tabak kazao je kako je najlakše reći da je “situacija ozbiljna, ali nije očajna”.

“Ovo je posljedica zadnjih šest mjeseci pregovaranja i talačke situacije po pitanju pomoći Ukrajini. I sad, kad su stvari dogovorene, mnoge stvari kasne zbog procedure. Sve to skupa se odražava na fronti, to je duga i dinamična fronta gdje nema zastoja”, dodaje u razgovoru za N1.

“Balans snaga se održavao paketima pomoći saveznika jer Ukrajina je slabija. Ovo što sad gledamo su posljedice zastoja gdje je vidljivo da Ukrajina štedi na streljivu, a to se ne može zamijeniti dronovima. Bilo je problema i s ljudstvom. Na djelu je utrka hoće li Rusi nešto bitnije postići na fronti ili će prije doći paket pomoći”, objašnjava Tabak.

Rusi iskoristili situaciju

Kaže da su u zadnja dva tjedna problemi sjeverozapadno od Avdiivke. U tri dana su Rusi iskoristili situaciju i prošli obrambenu liniju. “Krenula je određena razina panike, nekoliko sela na tom području je palo. Došlo je do promjena čitavog rasporeda snaga na tom dijelu fronte iako to nije pravi proboj, nije bilo velikih zarobljavanja, Ukrajinci su se uspjeli provući”, istaknuo je Tabak.

Smatra da je potrebno pratiti situaciju desetak kilometara sjevernije oko Bahmuta gdje su Rusi krenuli prema zapadu. Na pitanje o tome koliko novo oružje može promijeniti tijek situacije, Tabak je odgovorio: “Puno se čuje gluposti i to je žalosno zbog ozbiljne teme”.

“To je velik paket pomoći, veći nego dosad. Nije sve vojna pomoć, dio je novac za funkcioniranje. Odlazi prvenstveno razno streljivo, ovo je topnički rat. Kad taj materijal stigne u Ukrajinu, treba ga rasporediti bliže frontama, a željeznički i cestovni pravci su točke koje Rusi već napadaju i tu će biti velika igra – kako taj materijal primaknuti fronti, da ne strada na putu”, zaključio je Tabak.