Što jesti kod proljeva? Potrebno je izbjegavati prženo i jake začine

Odabir namirnica i način pripreme može utjecati na duljinu oporavka

FOTO: Freepik

Proljev se obično manifestira kao rijetka ili vodenasta stolica koja je učestala, najmanje tri ili više puta kroz dan. Dobra vijest je da je proljev najčešće blag, što uključuje nekoliko odlazaka u toalet dnevno te da nestaje unutar nekoliko dana – tada je riječ o akutnom proljevu koji je vrlo često povezan s virusnim infekcijama kao što su rotavirus i gripa.

U liječenju akutnog, kratkotrajnog proljeva, vrlo je važna prehrana kod proljeva jer određena hrana, a osobito pržena i masna, može pogoršati stanje.

S druge strane, proljev koji traje više od dva dana može biti znak ozbiljnog stanja te može uzrokovati dehidraciju i onemogućiti apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Akutni proljev je česta pojava i pogađa ljude svih dobi. Većina odraslih dobije akutni proljev jednom godišnje, dok ga djeca u prosjeku imaju dva puta godišnje.

Osim popisa simptoma proljeva i dehidracije koja je najčešća komplikacija proljeva, u tekstu objašnjavamo što jesti kod proljeva, a što izbjegavati.

Proljev može biti:

  • kratkotrajan (akutni): proljev koji traje 1 ili 2 dana te nestaje. Može biti uzrokovan unosom kontaminirane hrane ili vode ili pak virusnom infekcijom
  • dugotrajan (kronični): proljev koji traje nekoliko tjedana. Može biti uzrokovan nekim zdravstvenim problemom kao što je sindrom iritabilnog crijeva ili crijevnom bolešću poput Crohnove bolesti ili celijakije. Također, neke infekcije poput parazita mogu uzrokovati kronični proljev

Proljev može biti uzrokovan:

  • bakterijskom infekcijom
  • virusnom infekcijom
  • intolerancijom na hranu
  • alergijom na hranu (primjerice celijakija)
  • parazitima koji ulaze u tijelo hranom ili vodom
  • reakcijom na lijekove
  • bolestima crijeva, kao što je upalna bolest crijeva
  • funkcionalnim poremećajem crijeva, kao što je sindrom iritabilnog crijeva
  • posljedica operacije na želucu ili žučnom mjehuru
  • nedavnom uporabom antibiotika
  • metaboličkim stanjima kao što su poremećaji u radu štitnjače

Teški proljev može biti znak ozbiljne bolesti. Obratite se svom liječniku ako simptomi ne nestanu nakon nekoliko dana ili ako vas onemogućuju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Simptomi proljeva

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe.

Simptomi proljeva mogu uključivati:

  • trbušni (abdominalni) grčevi
  • bol u želucu
  • nadutost
  • uznemireni želudac
  • mučninu
  • potrebu za hitnim odlaskom na zahod
  • vrućicu
  • rijetke stolice
  • krvave stolice
  • gubitak tjelesnih tekućina (dehidracija)
  • nemogućnost zadržavanja stolice
što jesti kod proljeva
Kelly Sikkema/Unsplash

Simptomi dehidracije

Dehidracija je ozbiljna nuspojava proljeva koja češće pogađa dojenčad, osobe od 65 godina i starije te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Bez liječenja, dehidracija može dovesti do zatajenja bubrega, moždanog udara, srčanog udara ili čak smrti.

Dehidracija se kod malih beba najlakše prepoznaje s izostankom mokrenja, što znači da beba ima manje od šest mokrih pelena u danu.

Simptomi dehidracije uključuju:

  • osjećaj žeđi
  • tamna mokraća, male količine urina ili izostanak mokrenja
  • suha koža, suha usta i nosnice (suhoća sluznica)
  • osjećaj jakog umora
  • osjećaj da biste se mogli onesvijestiti
  • glavobolja
  • povraćanje
  • ubrzan rad srca
  • udubljena fontanela, meko vezivno tkivo u bebinoj lubanji na mjestima gdje se kosti još nisu potpuno spojile

Liječenje proljeva

Liječnik će za izraditi plan liječenja na temelju obiteljske anamneze, dobi i cjelokupnog zdravlja osobe te na temelju uzroka proljeva. U većini slučajeva potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu, a ponekad i uzimati antibiotike ako je uzrok proljeva bakterijska infekcija te antiparazitike ako je uzrokovan parazitima.

Ako je pak riječ o proljevu koji je izazvan alergijama, bolestima poput Chronove ili pak intolerancijom na određenu hranu, u liječenje će biti uključen multidisciplinarno tim.

Što jesti kod proljeva?

Kod liječenja akutnog proljeva koji je izazvan virusom ili bakterijama, uz nadoknadu tekućine potrebno je pripaziti na prehranu. Odabir namirnica i način pripreme hrane može uvelike utjecati na tijek bolesti, simptome koji prate proljev, kao i na duljinu oporavka.

Odgovarajuća prehrana kod proljeva pridonosi obnavljanju oštećene crijevne sluznice i sprječava nedovoljan unos hranjivih tvari. Tako bebe koje su još isključivo na majčinu mlijeku ili nadomjesnoj mliječnoj formuli treba nastaviti hraniti prema uobičajenom režimu.

Proljev: prehrana koja se preporučuje po danima

Bilo da je u pitanju proljev kod odraslih ili kod veće djece, prvo je potrebno uspostaviti rehidraciju redovitim unosom tekućine, jesti kuhane i pirjane obroke s malo masnoće kao što je maslinovo i suncokretovo ulje. Potrebno je također ograničiti unos namirnica bogatih vlaknima – to su primjerice, mahunarke, svježe voće i povrće, orašasti plodovi, integralne žitarice.

Tijekom prvog dana proljeva prehrana bi trebala biti lagana jer će probavni sustav najbolje podnijeti tekuću hranu kao što su čaj i juhe s kuhanim pilećim meso i rižom – osim dodatne tekućine, ova su jela bogata hranjivim tvarima i elektrolitima.

Tijekom drugog i trećeg dana proljeva, uz redovitu hidraciju, ono što je dobro jesti kod proljeva je kuhano bijelo pileće meso, bijelu ribu, tvrdo kuhano jaje, kuhanu rižu i tjesteninu, kuhanu mrkvu i ciklu, nezaslađeni kompot od jabuke te bananu.

prehrana za zaustavljanje proljeva
Freepik

Što jesti kod proljeva?

  • lako probavljivu hranu koja se sprema kuhanjem i pirjanjem
  • juhe od nemasnog mesa poput piletine i junetine
  • riblje juhe od primjerice oslića
  • rižu i krumpir
  • kuhano povrće
  • fermentirane mliječne proizvode kao što su kefir, acidofil, jogurt s probioticima
  • nemasno meso poput puretine i piletine
  • banane
  • kompote od kuhanih jabuka
  • potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite vodom i čajem od šipka
što ne jesti kod proljeva
Shardar Tarikul/Unsplash

Što se ne preporučuje jesti kod akutnog proljeva?

  • prženu i pohanu hranu u dubokoj masnoći
  • jela sa zaprškom
  • jake začine
  • masne juhe i jela
  • masnu ribu poput soma i šarana
  • masne i slatke slastičarske proizvode
  • masne sireve i vrhnje
  • povrće koje uzrokuje nadutost poput kupusnjača i mahunarki
  • citruse poput naranči, grejpa, limuna i limete
  • nezrelo i neoguljeno voće
  • kruh sa sjemenkama i grubo mljevenim žitaricama
  • lisnata tijesta
  • gazirane napitke
  • voćne sokove s dodanim šećerom
  • kofein i kofeinske napitke

Što je BRAT dijeta kod proljeva?

Jedan od mitova za liječenje i zaustavljanje proljeva je provođenje takozvane BRAT dijete, čiji naziv dolazi od skraćenice engleskih riječi za kruh (bread), riža (rice), jabuka (apple) i čaj (tea). BRAT dijeta kod proljeva se nekada preporučivala u liječenju akutnog proljeva. Naime, namirnice iz BRAT dijete nemaju dovoljno proteina i korisnih masnoća. Iako se ove namirnice mogu jesti prvih dan do dva, potrebno je čim prije uvesti normalnu prehranu kako bi se oštećena sluznica crijeva što prije oporavila.

Mitovi i istine o prehrani za zaustavljanje proljeva

1. Dehidracija je iznimno opasna

To je točno. S obzirom na to da putem proljeva dodatno gubimo tekućinu, a gubitak tekućine u tom slučaju može vrlo brzo izazvati dehidraciju, osobito u male djece. Znakovi dehidracije kod djece su suha usta, plač bez suza te nedovoljno mokrenje koje se kod male djece može prepoznati po manjem broju mokrih pelena u danu. Prepoznate li simptome dehidracije kod male djece i beba, odvedite ih čim pedijatru.

Znakovi dehidracije kod odraslih su vrlo slični – te se uz suha usta i kožu te oči koje djeluju kao da su upale, javlja i osjećaj letargije. Odrasli dehidraciju mogu spriječiti redovitim pijenjem vode, unosom laganih povrtnih i nemasnih juha i variva te praškovima za rehidraciju koji se mogu nabaviti u ljekarnama.

2. Slatka hrana pogoršava proljev

To je točno. Neki ljudi posežu za sportskim pićima ili gaziranim sokovima kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu kada imaju proljev, ali vrlo slatka hrana i pića – čak i prirodni šećeri koji se nalaze u voću – mogu pogoršati simptome proljeva. Tijekom probave, šećer povlači tekućinu u crijeva, razrjeđujući stolicu. Neke zamjene za šećer, poput sorbitola, mogu imati isti učinak.

3. Vlaknasta hrana pomaže kod proljeva

To je točno, ali uvelike ovisi o vrsti vlakana. Topiva vlakna, kojima obiluju grah, grašak, zobene mekinje, oguljeno voće i kuhano povrće na sebe vežu vodu u crijevima i čine stolicu čvršćom. S druge strane, netopiva vlakna koja se nalaze u kori sirovog voća i povrća, cjelovitim žitaricama i pšeničnim mekinjama mogu ubrzati prolazak stolice kroz crijeva.

4. Kava može pogoršati proljev

To je istina. Kofein iz kave, čaja, bezalkoholnih pića i čokolade mogao bi ubrzati rad crijeva. Kofein djeluje kao diuretik te ubrzava probavu i uzrokuje brže pražnjenje crijeva. Iako kava bez kofeina ima manje kofeina od obične, kava bez kofeina može imati dovoljno kofeina da stimulira rad crijeva.

5. Kod proljeva treba izbjegavati masnu hranu

To je mit. Iako masna, pržena hrana često pogoršava proljev jer je teško probavljiva, unos malo masti mogao bi olakšati proljev. Naime, spora probava masti može smanjiti simptome proljeva pa se umjesto pržene, masne hrane preporučuje u variva dodati malo maslinova ulja ili si skuhati juhu od nemasnog mesa i povrća.

6. Jogurt pomaže kod proljeva

To je istina. Žive, prirodne, korisne bakterije kao što je lactobacillus acidophilus mogu pomoći u promicanju zdrave probave. Neke su studije pokazale da jogurt sa živim ili aktivnim kulturama može pomoći u sprječavanju proljeva uzrokovanog antibioticima. Za uspostavljanje ravnoteže u crijevnoj mikroflori preporučuje se unositi žive kulture iz fermentirane hrane poput jogurta i kefira.

zaustavljanje proljeva
Sean Horsburgh/Unsplash

Kako spriječiti proljev?

Dobre higijenske navike mogu spriječiti da dobijete proljev uzrokovan bakterijama ili virusom.

Kako biste spriječili proljev važno je:

  • često prati ruke
  • koristiti sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola
  • jesti hranu koja je dobro oprana i kuhana na siguran način
  • izbjegavati hranu ili tekućinu koja je možda zaražena bakterijom ili virusom – kad putujete, provjerite je li sve što jedete i pijete sigurno, osobito ako putujete u zemlje u razvoju
  • izbjegavati piti vodu koja nije sigurna za piće ili je koristiti za pranje zuba
  • izbjegavati mlijeko ili mliječne proizvode koji nisu pasterizirani
  • izbjegavati svježe ili sirovo voće i povrće osim ako ih sami ne operete i ne ogulite
  • provjeriti jesu li svo meso i riba pečeni najmanje do srednje pečenosti
  • izbjegavati sirovo meso ili ribu