Nevjerojatni Milorad Pupovac brani lex AP i Plenkovićeve napade na neovisne medije

Šef SDSS-a ostao je dirljivo vjeran čovjeku koji ga se odrekao

17.04.2024.., Zagreb -Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac glasovao je na birackom mjestu u prostorijama Mjesnog odbora Vrbik u Ulici Lavoslava Ruzicke 26. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

U Novom danu N1 televizije danas je gostovao čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, posljednjih dana često spominjan zbog toga što se njegova stranka pretvorila u najveću zapreku postizanju dogovora o novoj parlamentarnoj većini. Domovinski pokret odbija sudjelovati u bilo kakvom političkom savezu koji uključuje Pupovca, dok je premijer Andrej Plenković donedavno odlučno odbijao napustiti saveznike iz SDSS-a.

Posljednjih nekoliko dana šire se priče da je šef HDZ-a ipak pristao odrezati SDSS. Da njegova stranka neće biti dio nove većine potvrdio je danas i Milorad Pupovac, pokušavši to predstaviti kao vlastitu odluku. Pupovac je rekao kako SDSS ne želi sudjelovati u većini čije je dio nacionalistički DP, te kako su se srpski predstavnici sami odlučili izuzeti iz takvog saveza.

Pupovcu i dalje ne smeta lex AP

Tijekom cijelog razgovora na N1 televiziji Pupovac je bio vrlo benevolentan prema Plenkoviću, braneći sve premijerove poteze koje je voditelj Tihomir Ladišić dovodio u pitanje. Posebno se ističe Pupovčeva nespremnost na kritiku Lex AP-a, izmjene Kaznenog zakona koja će omogućiti progon izvora koji javnosti otkriju rezultate policijskih izvida.

“Mislim da je reakcija na lex AP postala dio kampanje, to nije toliki bauk, po putu se popravio i napravilo se mnogo”, kazao je Milorad Pupovac o zakonu koji su neovisni mediji, novinarske organizacije te predstavnici oporbe unisono prepoznali kao nedopustivo ugrožavanje medijskih sloboda.

Ladišić je na tu Pupovčevu izjavu reagirao podsjetivši kako je Andrej Plenković napao neovisne medije koji su zaslužni za uporno razotkrivanje korupcije HDZ-ovih dužnosnika. Kao što je poznato, Plenković je proglasio Telegram, Nacional, N1, Index i 24 sata “osovinom zla“, što je nezapamćeno nedemokratski ispad čelnika članice Europske unije.

Pupovac ni na to nije odustao od držanja leđa premijeru koji će novu vladu uskoro sastaviti bez njegove podrške. Ovo je, citiramo, njegova izjava: “To su politički sukobi između političkog novinarstva i političkih ljudi”, kazao je šef SDSS-a.