Izgleda da se Trump opet izvukao. Suđenje zbog prijestupa koji nosi 10 godina zatvora odgođeno na neodređeno vrijeme

Trump je, tvrdi se u optužnici, zadržavši klasificirane dokumente poput onih o nuklearnom oružju ugrozio nacionalnu sigurnost

FOTO: AFP

Savezni sud na Floridi odgodio je, ne odredivši datum nastavka, početak sudskog procesa protiv bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenutog zbog nesavjesnog postupanja s dokumentima koji su klasificirani kao tajni. Riječ je o jednome od četiriju suđenja koja se vode protiv Trumpa, a trebalo je početi 20. svibnja, no savezni je sud ocijenio taj rok neodrživim zbog brojnih prethodnih molbi dostavljenih sudu.

Aileen Cannon, sutkinja koju je imenovao bivši predsjednik, nije odredila novi datum. Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima trenutačno se nalazi u New Yorku zbog suđenja za sumnjive isplate uoči predsjedničkih izbora 2016.

Prijeti mu zatvorska kazna od deset godina

U procesu koji se protiv njega vodi na Floridi Trump je optužen, zajedno s dvojicom osobnih tajnika, da je nakon odlaska iz Bijele kuće u siječnju 2021. klasificirane dokumente odnio u privatnu rezidenciju u Mar-a-Lagu. Prema optužnici, Trump je, zadržavši te dokumente ugrozio nacionalnu sigurnost. Među njima su bili i vojni planovi kao i informacije o nuklearnom oružju koje je, u skladu sa zakonom, trebao vratiti u Nacionalni arhiv. Optužen je i da je pokušao uništiti dokaze.

Najteže optužbe mogle bi mu donijeti zatvorsku kaznu od deset godina. Njegovi su odvjetnici učinili sve kako bi odgodili održavanje suđenja.

Kada bi bio ponovno izabran, i nakon inauguracije u siječnju 2025., Trump bi mogao narediti da se odustane od dvaju saveznih procesa koji se vode protiv njega: ovoga na Floridi te onoga u Washingtonu zbog optužbi da je pokušao na nelegalan način preokrenuti rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Biden.