Foto. Ukrajinca koji je pokušao zbrisati iz države da ne bi morao u rat uhvatili na granici. Prerušio se u svoju sestru

Muškarac koji je pokušao prijeći granicu s Rumunjskom bio je sumnjiv zbog svoje krupnije građe

FOTO: Screenshot/X

Kako bi izbjegao mobilizaciju, jedan se Ukrajinac prerušio u ženu te sa sestrinom putovnicom pokušao pobjeći iz zemlje. Pripadnici ukrajinske granične garde zaustavili su 44-godišnjeg muškarca na granici s Rumunjskom, nakon što im je sumnjiva bila njegova krupnija tjelesna građa. Odmah su posumnjali kako muškarac pokušava izbjeći mobilizaciju i slanje u rat protiv Rusa.

Prema trenutnom ukrajinskom zakonu, muškarcima u dobi između 18 i 60 godina zabranjeno je napustiti zemlju, a od njih se očekuje da se prijave u ukrajinsku vojsku kako bi se borili protiv Rusa. Našminkani muškarac, za kojeg se vjeruje da se zove Sergej, došao je na granicu iz ukrajinskog grada Zolotonoša.

Na glavi je imao crnu periku, zavezanu bijelim rupčićem, crnu suknju do koljena i zelenu majicu kratkih rukava iz lokalnog diskontnog trgovačkog lanca Biedronka. Uz video objavljen na društvenim mrežama službenici su napisali “Šarmantna ‘Segietta’ isplanirala je put u inozemstvo. Taj 44-godišnji stanovnik Zolotonoša, prerušen u ženu, pokušao je prijeći granicu s Rumunjskom sa sestrinom putovnicom”.

Desetak muškaraca svaki dan pokušava pobjeći

Objava je postala popularna na bivšem Twitteru, pa su je mnogi preplavili komentarima. “Kul, agent 007”, napisao je jedan, dok se drugi pitao: “Što će sada tvoja sestra?”. Jedan korisnik se zabrinuo kako će se s ovom “reklamom” nositi Biedronkin konkurent Lidl: “Lidl se neće oporaviti od ovoga”. Drugi pak nisu imali tako podrugljive tonove: “Nisam iznenađen. Svaki način da se izbjegne smrt na fronti je dobar”.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu oko 30 muškaraca poginulo je prilikom pokušaja bijega iz zemlje, a prema informacijama Ukrajinske granične straže, svaki dan oko desetak muškaraca na ovaj način pokušava izbjeći mobilizaciju. Mediji su prošle godine izvijestili da je oko 20.000 muškaraca pobjeglo iz Ukrajine otkako je počeo rat.