FOTO: Marko Miščević
Tatarski od jakobovih kapica (14 €)

Fini tatarski od jakobovih kapica i sočni file mignon. Znamo gdje ovih dana trebate na ručak u centar

Tim restorana Beštija na čelu sa chefom Mateoom Davidovićem ovih je dana predstavio novi meni, a mi smo ga otišli probati

Gastro test

Fini tatarski od jakobovih kapica i sočni file mignon. Znamo gdje ovih dana trebate na ručak u centar

Tim restorana Beštija na čelu sa chefom Mateoom Davidovićem ovih je dana predstavio novi meni, a mi smo ga otišli probati

Tatarski od jakobovih kapica (14 €)
FOTO: Marko Miščević

U Beštiju, šarmantni bistro smješten u dvorištu Masarykove 11, redovito odlazimo već neko vrijeme. Izdržala je nekoliko promjena vlasnika, a pokazalo se da oni posljednji imaju prilično jasnu viziju onog što žele postići; meni mijenjaju sa svakom promjenom godišnjeg doba, poštuju sezonalnost namirnica i nude sve kompleksnija, promišljena jela koja na trenutku zalaze u visoku bistronomiju.

Ovih su dana tako predstavili proljetni meni koji se sastoji od četiri predjela, šest glavnih jela (plus prilozi) i tri deserta. Nude ponešto za svačiji ukus, ali pritom ne upadaju u zamku odlaska u besmislenu širinu; imaju nekoliko vege jela, ribljih, mesnih, kao i jelo s tjesteninom.

Tatarski biftek (18 €)
Tatarski od jakobovih kapica (14 €) Marko Miščević

Naš smo ručak započeli tatarskim biftekom s mariniranim žumanjkom i slamom od poriluka (18 €); varijantu ovog jela uvijek drže na meniju jer je njihovi gosti jako vole. I nama se svidjela tekstura, kao i twist sa žumanjkom mariniranim u soja sosu, ali bismo voljeli da je bio mrvicu snažnije začinjen. No, zato je upravo besprijekoran bio tatarski od jakobovih kapica s ajo biancom, ukiseljenim grožđem i jabukom (14 €). Osim što se okusi i teksture vrlo lijepo slagali, moramo pohvaliti i prezentaciju tanjura.

Gazpacho od šparoga (10 €)

Kušanje predjela zaokružili smo hladnim gazpachom od šparoga i proljetnog zelenja (10 €) koji nam je zbilja godio; podsjetio nas je da (pro)ljetne juhe apsolutno mogu (i trebale bi češće) funkcionirati hladne. Okus je bio herbalan i osvježavajuć, a čak su i teksture bile zabavne zbog hrskavih elemenata kratko obrađenog povrća.

Rigatoni sa školjkama (18 €)

 

File mignon s terinom od krumpira (28 €)

Od glavnih jela moramo izdvojiti rigatone, tjesteninu koji sami rade, sa školjkama i medvjeđim lukom (18 €). Riječ o pravom mediteranskom comfort jelu, izraženih okusa kojem nismo pronašli zamjerku. No, ako preferirate meso, apsolutno preporučujemo da probate sočni file mignon s toskanskim keljom, kremom od luka i jusom (28 €). Cijena nije niska, no porcija je korektna, a meso je bilo perfektno medium pečeno i odlično se slagalo s finom terinom od krumpira te snažnim komponentama umaka i jusa. Konačno, kušali smo i kokota s veluteom od špinata, kremom od komorača i čimulama (28 €), dobru opciju za ljubitelje ribe ili one koji željne laganijeg obroka.

Kokot s veloutéom od špinata, krema komorač i čimule (28 €)

Preporučiti vam možemo i deserte koje smo probali, opet ovisno o tome što inače preferirate. Ako ste željni laganije opcije, uzmite meringu s kremom od pistacija i meringom (7,50 €), a ako želite težu, kremasto-čokoladnu opciju, nećete pogriješiti s kremom od bijele čokolade i džemom od naranče, s dodatkom zemlje i hrskavca od čokolade (7,50 €). Preostalih nekoliko jela s menija ostavili smo za sljedeći posjet – i već mu veselimo. Sve novosti vezane uz Beštiju možete pratiti putem njihovog Instagram profila.

Meringa s kremom od pistacija i maceriranim jagodama (7,50 €)

 

Bijela čokolada, džem naranča, čokoladna zemlja i hrskavac (7,50 €)