Rusi pohrlili razgledati zapadno oružje zaplijenjeno u Ukrajini, zvijezda izložbe je američki tenk Abrams

Dugački redovi stvorili su se na sunčani Međunarodni dan rada na ulazu na izložbu 'Trofeji ruske vojske'

People visit an exhibition showing western military equipment captured by Russian forces in Ukraine, displayed at the WWII memorial complex at Poklonnya Hill western in Moscow, on May 1, 2024. The Russian Ministry of Defence opened an exhibition of samples of "Western weapons and military equipment" captured by Russian forces in Ukraine. The exhibition will last for one month. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
FOTO: AFP

Zapadni tenkovi i vojna oprema koju su ruske snage zaplijenile u Ukrajini završili su u srijedu na izložbi u Moskvi za koju ruska vojska kaže da pokazuje kako zapadna pomoć ne može spriječiti rusku pobjedu u ratu. Dugački redovi stvorili su se na sunčani Međunarodni dan rada na ulazu na izložbu “Trofeji ruske vojske”, koja se održava pred muzejem sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

“Povijest se ponavlja”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane uz podsjećanje da je Sovjetski Savez također 1943. organizirao izložbu zaplijenjenih njemačkih tenkova i vojne opreme.

Zvijezda izložbe američki Abrams

Izložba u Moskvi, na kojoj su prikazani američki, njemački i francuski tenkovi koji su poslani Ukrajini, dolazi samo nekoliko dana nakon što je SAD izglasao paket vojne pomoći Kijevu vrijedan 61 milijardu dolara. Održava se u vrijeme kada Rusija ostvaruje vojne uspjehe na istoku Ukrajine, a ukrajinska se vojska žali da im nedostaje streljiva i vojnika.

Britanska i australska oklopna vozila zaplijenjena u Ukrajini također su prikazana na izložbi, uz vojnu opremu proizvedenu u Turskoj, Švedskoj, Finskoj, Južnoafričkoj Republici i Češkoj. Prvi kanal državne televizije prenio je da je zvijezda izložbe zaplijenjeni američki borbeni tenk M1 Abrams, kojeg su ruske snage onesposobile na istoku Ukrajine.

Penjući se na Abrams s mikrofonom, novinar je rekao da se tenk u SAD-u promovira kao neuništivo “čudesno oružje”. “No sve to je besmislica, pogledajte ovo, njegova reputacija je uništena”, izjavio je.