Umrla Manca Košir, novinarka i glumica zapamćena po ulozi Janice u 'Brezi'

Posljednjih godina se dvaput borila s rakom o čemu je nekoliko puta govorila i u javnosti

FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Slovenska novinarka i autorica Manca Košir preminula je u dobi od 77 godina, potvrdila je njena obitelj, prenosi Delo. Predavala je na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani i autorica je brojnih članaka i knjiga.

Diplomirala je matematiku i fiziku na Pedagoškoj akademiji u Ljubljani 1969. godine. Šest godina kasnije diplomirala je i na Fakultetu sociologije, političkih znanosti i novinarstva. Doktorirala je filološke znanosti 1987. godine u Zagrebu.

Košir se etablirala i kao glumica, pojavivši se u nekoliko filmova. Između ostalog, glumila je Janicu u Brezi iz 1967. godine. Kao novinarka je počela objavljivati u Mladini 1970. te je od 1973. pisala kao profesionalna novinarka. Radila je za mnoge novine u Jugoslaviji.

Novinarski i politički rad

Bila je dijelom uredništva Nove Revije od njenog osnutka 1982. pa do 2000. godine. Predavala je na Fakultetu društvenih znanosti u Sloveniji od 1980. do umirovljenja 2005. godine.

Bila je aktivna i na političkom polju te se 2011. kandidirala za zastupnici u slovenski parlament. Košir je autorica brojnih popularnih znanstvenih i profesionalnih članaka te 16 knjiga. Među fikcijom koju je pisala, pisma su joj bila najčešći žanr.

Posljednjih godina se dvaput borila s rakom o čemu je nekoliko puta govorila i u javnosti.